Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

Astronomii au descoperit una dintre cele mai luminoase galaxii cunoscute până acum

O echipă de oameni de știință din Spania a descoperit, cu ajutorul unei imagini amplificate realizate prin lentila gravitațională și al telescopului optic Gran Telescopio Canarias, una dintre cele mai luminoase galaxii cunoscute până acum, din epoca în care universul avea 20% din vârsta sa actuală, informează duminică Xinhua.

Sursa foto: www.eldiario.es

Descoperirea, publicată recent într-un articol din jurnalul științific ''Astrophysical Journal Letters'', arată că galaxia îndepărtată este de circa o mie de ori mai luminoasă decât Calea Lactee.

''Mulțumită lentilei gravitațională produse de un grup de galaxii aflat între noi și sursă, care acționează precum un telescop, galaxia pare de 11 ori mai mare și mai luminoasă decât este de fapt, și apare ca și cum mai multe imagini aflate pe un arc ar fi centrate în cea mai densă parte a grupului, (fenomen — n.r.) cunoscut sub numele de 'Inelul lui Einstein''', arată într-un comunicat autorul principal al articolului, Anastasio Daz Snchez.

Potrivit teoriei relativității generalizate a lui Albert Einstein, când o rază de lumină trece în apropierea unui obiect masiv, gravitația obiectului atrage fotonii și îi deviază de la traiectoria inițială. Acest fenomen, cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, este asemănător celui produs de lentile asupra razelor de lumină și acționează precum o lupă, schimbând dimensiunea și intensitatea imaginii aparente a obiectului inițial.

Cu ajutorul acestui efect, echipa de oameni de știință de la Universitatea Politehnică din Cartagena (UPT) și de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare (IAC) a descoperit galaxia foarte îndepărtată, aflată la circa zece mii de milioane de ani-lumină.

Este cea mai luminoasă dintre galaxiile submilimetrice, o clasă de galaxii hiper-luminoase în infraroșu, conform oamenilor de știință.

În cadrul măsurătorilor, cercetătorii au utilizat Gran Telescopio Canarias (GTC) din cadrul Observatorului Roque de los Muchachos de pe insula La Palma din Insulele Canare, Spania.

Pentru a găsi cele mai luminoase galaxii, oamenii de știință au efectuat o cercetare combinând informațiile din bazele de date colectate cu ajutorul satelitului WISE al NASA și al satelitului Planck al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Galaxia se evidențiază prin rata mare de formare a stelelor, de 1.000 de mase solare pe an. Prin comparație, Calea Lactee formează stele la o rată de circa două ori cât o masă solară pe an, conform noului studiu.

''Acest tip de obiecte dețin cele mai puternice regiuni de formare a stelelor din Univers. Următorul pas va fi să studiem conținutul lor molecular'', a susținut coautoarea articolului, Susana Iglesias-Groth.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

loading...

Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal uriaș la Antena 3! Dana Grecu și-a depus DEMISIA după ce Mircea Badea a jignit-o acum o săptămână pe F…

2 BOMBA nopții! Dragnea, asociat în 2009 cu Golden Blitz! Elena Udrea stătea de șase! Amănunte DEVASTATOARE!

3 SURSE Marele Dosar al lui Dragnea n-a fost încă detonat! Acolo sunt și „ASOCIAȚII”. Avocații îl numesc „națion…

4 NUCLEARĂ în PSD! Europarlamentarul Sorin Moisă a DEMISIONAT din partid lansând ACUZAȚII CUTREMURĂTOARE despre …

5 VIDEO Mafiotul a intrat în folclor. Melodia asta a devenit hit

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake