Aproape 70% dintre români au oferit bani sau cadouri personalului medical

Aproape 70% dintre români au oferit bani sau cadouri personalului medical

Şpaga în sistemul medical este literă de lege

Studiul CONFIDO, dat publicităţii vineri, a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutul Aspen România şi prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediţii a Bucharest Forum/Healthcare.

'Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38% recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat. 23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat', arată studiul.

Potrivit documentului, 69% dintre români au afirmat că au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre pacienţii care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84% au declarat că gestul lor a vizat instituţiile publice de sănătate, în timp ce 5% au menţionat instituţiile private.

Studiul mai arată că valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic se situează la un nivel de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate.

Asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 27% dintre respondenţi declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16%, şi de infirmieri, cu 15%.

Peste 70% dintre români sunt de părere că atât medicii din sistemul public, cât şi din cel privat ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluările făcute de către pacienţi.

Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eşantionului a fost de 1.161 respondenţi, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă, administrat pe internet. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă, care conţine 25.000 de respondenţi. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 - 31 martie 2014.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA