Asociația "21 Decembrie 1989" a marcat sâmbătă 25 de ani de la Mineriadă

Asociația "21 Decembrie 1989" a marcat sâmbătă 25 de ani de la Mineriadă

Membrii Asociației "21 Decembrie 1989" au marcat, sâmbătă, 25 de ani de la Mineriadă, într-un eveniment la care au participat, printre alții, Andrei Oișteanu și Dinu Zamfirescu. Înaintea dezbaterii, membrii asociației au depus o coroană de flori în memoria eroilor uciși în iunie 1990, în Piața Universității la borna Km 0.

La masa rotundă desfășurată la sediul Asociației "21 Decembrie 1989" au participat senatorul Radu F. Alexandru, politologul Alexandru Gussi, Andrei Oișteanu (Grupul pentru Dialog Social), Dinu Zamfirescu — președintele Consiliului științific al IICCMER, prof. dr. Nicolae Constantinescu, avocații Antonie Popescu și Ionuț Matei, dar și victime ale Mineriadei.

Ei au vorbit despre evenimentele din zilele de 13 — 15 iunie 1990, dar și despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Prof. dr. Nicolae Constantinescu a povestit, la dezbaterea moderată de președintele Asociației "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieș, cum a fost în acele zile ale Mineriadei. El a povestit că, în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, a fost medic de gardă la Spitalul Colțea din Capitală. "Am văzut cu ochii mei lucrurile astea", a spus el, notând că, în ceea ce privește istoria Mineriadei, a existat în spațiul public "o sumă de minciuni, de dezinformări, de ticăloșii".

"Aici nu e vorba de politică, e vorba de istorie", a afirmat, la rândul său, Dinu Zamfirescu. El a spus că, în perioada Mineriadei, se afla la un congres la Copenhaga, unde a văzut, pe prima pagină a ziarelor, fotografii de la evenimentele din România. În opinia sa, în prezent, "este de întrebat ce s-a întâmplat după aceea", justiția dovedindu-se "pasivă" în această chestiune.

"Trebuie să se facă lumină, au fost încălcate flagrant drepturile omului", a subliniat Zamfirescu.

"Nu avem voie să uităm. Să urmărim ce se întâmplă astăzi, pentru că suntem în aceeași situație de pericol ca la începutul anilor '90", a susținut Radu F. Alexandru.

Antonie Popescu și Ionuț Matei au vorbit despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea CEDO.

"Decizia Marii Camere a CEDO a venit în urma unui recurs (...) și analiza Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului s-ar spune în câteva cuvinte cam așa — 'trecerea timpului, adică prescripție, în sensul juridic al termenului, nu scutește statul român de respectarea obligațiilor sale internaționale și nici pe autorii încălcărilor de răspunderea penală individuală a acestora. Obligațiile procedurale care decurg din articolele 2 și 3 — dreptul la viață, dreptul la libertate din Convenție — impun desfășurarea unui proces echitabil pentru a judeca responsabilii de crimele împotriva umanității săvârșite împotriva unor civili români, în cursul unei perioade agitate de tranziție către democrație'", a spus Antonie Popescu.

La rândul său, Ionuț Matei a vorbit despre stadiul dosarului Mineriadei. El a amintit că dosarul a fost închis în 2009, dar decizia a fost contestată de către Asociația "21 Decembrie 1989".

"În urmă cu o săptămână, am avut o întâlnire cu secția Parchetelor Militare care a preluat acest dosar al Mineriadei. Din păcate, dosarul de urmărire penală nu se află încă la secția Parchetelor Militare (...) în schimb, șeful secției Parchetelor Militare (...) și procurorii din subordine au întocmit un referat și au propus redeschiderea dosarului Mineriadei, redeschidere care a fost confirmată de către Instanța Supremă", a adăugat Matei. El a susținut că urmează astfel, cât mai curând, să înceapă cercetarea în dosar și, cel mai probabil, să fie reaudiate anumite părți.

Seria de evenimente ce comemorează Mineriada, organizată de Asociația "21 decembrie 1989", continuă sâmbătă, între orele 18,30 și 20,30, cu un "miting — spectacol" la Fântâna din Piața Univesității. La manifestare, potrivit reprezentanților asociației, vor participa prietenii și colegii de trupă ai regretaților Vali Sterian și Cristian Pațurcă. Artiștii participanți la eveniment vor interpreta cântecele Pieței Universității.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...