AVERTISMENT de la METEO: Sâmbătă vor cădea "precipitaţii MURDARE"

AVERTISMENT de la METEO: Sâmbătă vor cădea "precipitaţii MURDARE"

Sâmbătă pot cădea precipitaţii murdare

'Se așteaptă ca în orele următoare aceste concentrații să crească. În ciuda precipitațiilor înregistrate pe traiectoria maselor de aer, altitudinea mare la care praful a fost injectat de furtunile deșertice a favorizat transportul în întreaga Europă, depunerea acestuia la sol fiind nesemnificativă în comparație cu cantitatea uriașă rezidentă în troposferă. În aceste condiții, modelele de prognoză anunță concentrații de până la 150 mcg/mc la sol în România și semnificativ mai mari la altitudini de peste 2 km. Prezența plafonului de nori în timpul zilei de mâine (sâmbătă n.r) va acționa ca o barieră, împiedicând depunerea consistentă a prafului la sol. Precipitații 'murdare' sunt totuși de așteptat, având în vedere faptul că o parte mică a particulelor de praf se va regăsi și la altitudini mici, sub plafonul de nori', menționează reprezentanții RADO.

Conform observațiilor efectuate la cele patru stații lidar ale RADO, vineri dimineață stratul de praf înregistra concentrații de aproximativ 50 micrograme/mc la o altitudine de 3 — 5 km.

Observatorul Atmosferic Român va continua să monitorizeze acest fenomen alături de întreaga rețea de sisteme lidar a Europei, EARLINET.

'Amploarea acestei intruziuni pare a fi mai ridicată decât în anii precedenți, conform modelelor de prognoză, dar acest lucru rămâne să fie validat prin observații directe. Cele patru sisteme cu laser din România, operaționale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și București-Magurele, pot detecta particulele din atmosferă până la altitudini de 15 km, fiind implicate în studii internaționale privind proprietățile acestora și efectele asupra climatului și calității aerului', subliniază comunicatul RADO.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM), avertiza joi, printr-o informare postată pe site-ul instituției, pot apărea concentrații foarte reduse de praf saharian deasupra României în zilele de 4 și 5 aprilie, din cauza maselor de aer provenite din regiunile de vest și de sud-vest ale continentului.

'În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest și de sud-vest ale continentului a evoluat o formațiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitații pe arii extinse, concentrația particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 și 5 aprilie concentrații foarte reduse de praf saharian se pot înregistra și deasupra României, în condițiile în care țara noastră se va afla la extremitatea acestei formațiuni barice depresionare', se arăta în informarea ANM.

Un fenomen similar a avut loc în România în luna mai a anului trecut, când s-a semnalat un nivel redus al concentrațiilor de praf saharian.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...