Avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării

Avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, şi până joi, la ora 23.00, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

În judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în Olt vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi se vor acumula cantităţi de apă cuprinse, în general, între 15 şi 20 de litri pe metru.

Judeţe vizate de codul galben sunt Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin.

Cod portocaliu de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea emisă marţi dimineaţă pentru aceste sectoare. Astfel, până miercuri la ora 16.00, râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu.

Tot până atunci, vor fi sub cod galben râul Călmăţui (judeţul Teleorman),Pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), râul Vedea - care până marţi dimineaţă a fost sub cod roşu - în aval, la confluenţa cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), râul Teleorman sector S.H. Teleorman - confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), râul Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde peste 168 de case au fost avariate şi peste 700 de fântâni sunt colmatate, prezentând un risc mare de îmbolnăvire pentru populaţie. În satul Beiu a mers miercuri şi premierul Victor Ponta, abia venit din vacanţa de Paşte din Delta Dunării.

Oficialul a fost însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul Apelor, Doina Pană. După o plimbare cu barca pe uliţă, Ponta a anunţat că va aloca în prima şedinţă de Guvern de după Paşte mai multe milioane de lei pentru ridicarea unor diguri în judeţ.

Loviţi de ape a doua oară

Sătenii din Beiu loviţi anul acesta, de Paşte, de viitură sunt aceiaşi care s-au luptat cu apele şi la inundaţiile din 2005. Oamenii au făcut atunci nenumărate demersuri către autorităţi pentru îndiguirea malului stâng al râului Vedea, însă investiţia s-a oprit doar la îndigurirea malului drept. Vicepremierul Dragnea a pasat responsabilitatea către Apele Române şi către fosta guvernare care n-a vrut să finanţeze investiţia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...