Bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu a primit trei luni de închisoare cu suspendare

Bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu a primit trei luni de închisoare cu suspendare

Adrian Zglobiu, bărbatul care, în luna mai, l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu, la Constanţa, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, urmând să execute 40 de zile de muncă în folosul comunităţii, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Magistraţii Judecătoriei Constanţa l-au condamnat, luni, pe Adrian Zglobiu, la pedeapsa de trei luni de închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, amânând aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinţei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemena, instanţa i-a impus lui Zglobiu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 40 de zile, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa sau Direcţia de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, pe baza evaluării făcute de consilierul de probaţiune.

Judecătorii i-au atras atenţia inculpatului asupra revocării amânării şi, pe cale de consecinţă, a aplicării şi executării pedepsei închisorii în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere şi a neexecutării obligaţiei impuse de instanţă ori în cazul săvârşirii cu intenţie sau cu intenţie depăşită a unei noi infracţiuni.

În plus, lui Adrian Zglobiu i-au fost scăzute din condamnare ziua în care a fost reţinut de către anchetatori, 25 mai, dar şi perioada internării medicale, de la 29 mai până la 2 iunie, inclusiv.

Magistraţii l-au obligat pe Zglobiu la plata către stat a sumei de 2.900 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare - 2.500 de lei din faza de urmărire penală şi 400 de lei din faza de judecată.

Totodată, instanţa a luat act că persoana vătămată în acest dosar, preşedintele Traian Băsescu, nu s-a constituit parte civilă.

Decizia judecătorilor nu este definitivă şi are drept de apel în zece zile de la comunicare.

În 20 noiembrie, Adrian Zglobiu şi-a recunoscut fapta în faţa magistraţilor şi a solicitat să facă muncă în folosul comunităţii.

Adrian Zglobiu, în vârstă de 39 de ani, din Constanţa, l-a scuipat în faţă, de la o distanţă foarte mică, pe preşedintele Traian Băsescu, în momentul în care acesta a coborât de pe nava şcoală "Mircea", la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc în 24 mai, în dana de pasageri a Portului Constanţa.

După ce a fost imobilizat de ofiţerii SPP, bărbatul a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar aceştia l-au dus la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, ulterior fiind audiat şi la Parchetul Tribunalului Constanţa. Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu declara că acesta a susţinut în faţa anchetatorilor că gestul său de a-l scuipa pe preşedinte nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

De asemenea, Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliştilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, "cântate pentru Băsescu". "După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?", spunea constănţeanul.

Întrebat apoi dacă regretă gestul făcut, bărbatul a răspuns: "Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân".

Bărbatul a fost reţinut de procurori, în noaptea de 24 spre 25 mai, pentru ultraj, loviri şi alte violenţe, dar ulterior anchetatorii au schimbat încadrarea juridică în cazul său, el fiind cercetat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. În aceeaşi noapte, Adrian Zglobiu a fost eliberat din arestul Poliţiei, după expirarea ordonanţei de reţinere.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…