Bogdan Donciu, fost director general al ROMATSA, trimis în judecată

Bogdan Donciu, fost director general al ROMATSA, trimis în judecată

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a lui Bogdan Donciu, fost director general al ROMATSA, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la fals intelectual.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis miercuri AGERPRES, în perioada septembrie 2010 — februarie 2011, în cadrul ROMATSA au fost efectuate, cu încălcarea procedurilor expres prevăzute privind recrutarea, recepția, angajarea, avansarea, promovarea și numirea personalului, o serie de angajări, scopul încheierii contractelor de muncă fiind cel de a suplimenta veniturile considerate neîndestulătoare ale unor persoane angajate în cadrul Ministerului Transporturilor (sub autoritatea căruia își desfășoară activitatea RA ROMATSA) sau la Guvern.

"Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada februarie — martie 2011, Bogdan Donciu, în calitate de director general al RA ROMATSA, a determinat persoanele aflate la conducerea compartimentelor de resurse umane să procedeze la angajarea mai multor persoane, context în care, în cazul a două dintre acestea, pentru a se da o aparență de legalitate, s-a procedat la organizarea fictivă a unui examen, scop în care au fost întocmite și înregistrate documente privind organizarea, la 28 februarie 2011, a unui examen în vederea ocupării celor două posturi", susțin procurorii.

Parchetul precizează că au fost întocmite documente ce constatau rezultatele examenului, iar, ca o dovadă a susținerii concursului, angajați ai ROMATSA au redactat subiecte de examen și lucrări de examinare, pe care cele două persoane beneficiare doar le-au semnat, notele acordate constituind temeiul întocmirii deciziilor de angajare.

"Bogdan Donciu, în aceeași calitate, în intervalul septembrie — octombrie 2010, a determinat persoane aflate la conducerea Serviciului Resurse Umane pentru ca, în virtutea atribuțiilor de serviciu referitoare la întocmirea și verificarea legalității contractelor de muncă și a deciziilor de încadrare, să întocmească formele de angajare pentru patru persoane, solicitându-le expres acest lucru și indicându-le și data cu care acestea din urmă vor fi angajate", au mai constatat anchetatorii.

Probatoriul administrat în cauză a mai relevat, arată PÎCCJ, că, deși documentele necesare angajării (inclusiv referatele privind organizarea și desfășurarea examenului) au fost întocmite de angajații ROMATSA, în atribuțiile cărora intrau aceste activități, potrivit fișei postului, aceștia au acționat ca urmare a cererilor explicite ale directorului general Bogdan Donciu, transmise personal sau prin intermediul șefului Serviciului Resurse Umane.

"Niciuna dintre persoanele astfel angajate nu s-a prezentat la locul de muncă de la RA ROMATSA, beneficiind însă de drepturile bănești și de celelalte beneficii acordate angajaților Regiei. Pe perioada cât au fost angajate, acestora li s-au plătit drepturi salariale în cuantum de 669.596 lei", mai subliniază sursa citată.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Sectorului 1. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom