Cazanciuc: Sper ca într-o lună să fie lansat în dezbatere proiectul privind brăţările de supraveghere

Cazanciuc: Sper ca într-o lună să fie lansat în dezbatere proiectul privind brăţările de supraveghere

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că speră ca în cel mult o lună să fie lansat în dezbatere publică proiectul privind brăţările de supraveghere, precizând că preţul de implementare a sistemului nu va fi unul mic.

Cazanciuc:Sper ca într-o lună să fie lansat în dezbatere proiectul privind brăţările de supraveghere (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"E un proiect de act normativ în lucru în momentul de faţă la Ministerul Justiţiei, împreună cu Poliţia Română. Sunt mai multe aspecte de pus la punct, atât din punct de vedere legal, cât şi tehnic. Într-un fel va trebui gestionată chestiunea pe arestul preventiv, în alt fel pe executarea pedepselor. Penitenciarele sunt implicate în acest proiect", a spus Cazanciuc, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a participat la sedinţa Plenului.

Ministrul Justiţiei a precizat că, la acest moment, principala preocupare se referă la clarificarea, la nivel normativ, a structurii care va implementa acest concept, în ce condiţii şi cu ce resurse.

"Este un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revoluţionar, dar trebuie foarte bine puşi la punct toţi paşii. Din moment ce este în Cod (Codul de procedură penală, n.r.), cred că România este pregătită să accepte o asemenea soluţie, dar trebuie să fim foarte atenţi cum trebuie să facem paşii concreţi", a precizat ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a adăugat că nu a luat în calcul ideea abrogării articolului cu privire la supravegherea electronică. El a subliniat, însă, că nu poate fi estimat efortul bugetar necesar implementării acestui proiect.

"Sunt soluţii tehnice diferite ce pot fi implementate şi în funcţie de soluţia tehnică vom putea avea şi un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranţă", a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei anunţa vineri, la Congresul Avocaţilor, că MJ derulează, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, un proiect pentru implementarea unui sistem de supraveghere cu brăţări electronice.

Întrebat în legătură cu situaţia eliberării unor deţinuţi după intrarea în vigoare a noilor coduri, Cazanciuc a precizat că au fost eliberaţi aproximativ 100 de deţinuţi, din totalul de 33.000.

Cazanciuc a mai spus, referitor la situaţia penitenciarelor din România, că "doar patru unităţi au fost construite după 1990".

"Este foarte dificil să asiguri custodierea şi să încerci să faci şi reeducare. E vorba de investiţii, de pedepse alternative ce pot fi aplicate de instanţe, sper să putem demara anul acesta construcţia măcar a unui penitenciar. Nu cred că putem vorbi în România de un penitenciar privat, cred că putem vorbi cel mult în România de un parteneriat public-privat pentru construirea unui penitenciar", a spus ministrul Justiţiei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”