Cazanciuc spune că nu a fost contactat nici de Șova, nici de Hrebenciuc pentru elaborarea unui proiect legislativ

Cazanciuc spune că nu a fost contactat nici de Șova, nici de Hrebenciuc pentru elaborarea unui proiect legislativ

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că nu a fost contactat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Șova pentru modificarea sau elaborarea unui proiect legislativ.

''Nu, nu m-au contactat. (...) Eu acum nu pot să împiedic oamenii să discute despre ministrul Justiției, fiecare e liber să facă acest lucru. (...) Nu am ce să fac decât să iau act de faptul că anumite persoane discută despre ce face ministrul Justiției mai bine sau mai rău'', a spus Robert Cazanciuc despre faptul că numele său apare în stenogramele DNA legate de dosarul în care Hrebenciuc și Șova sunt acuzați de trafic de influență.

Despre legea privind grațierea și amnistia, Cazanciuc a susținut că Ministerul Justiției a dat aviz negativ pentru singurul proiect de act normativ pe această temă care a trecut pe la minister și care se află în Parlament.

"A fost o corespondență între diversele comisii ale Parlamentului, minister, Administrația Națională a Penitenciarelor cu privire la situația din penitenciare. Este decizia Parlamentului în funcție de propriile priorități, dacă acest proiect va primi un vot pozitiv sau un vot negativ. Amnistia și grațierea sunt instituții prevăzute în Constituție, în lege. Ele pot fi o soluție pentru supraaglomerare în sistemul penitenciar, dar doar după o dezbatere serioasă în societate, dacă o asemenea lege este necesară și care ar putea să fie limitele ei. Fără acceptare socială cred că poate avea efecte inverse această lege decât de a degreva sistemul penitenciar", a explicat ministrul.

Întrebat dacă se impune abrogarea art. 13 din Legea 78/2000 privind folosirea influenței politice cu scopul de a obținere foloase necuvenite, Robert Cazanciuc a precizat că, dacă la Ministerul Justiției va ajunge un astfel de proiect, o să-și exprime atunci punctul de vedere.

"Din nou, discutăm despre discuții în spațiul public și despre chestiuni concrete care ar fi putut să vină sau au venit la minister într-un proces de avizare. Dacă o să aibă ministerul la un moment dat un asemenea proiect, o să pot să-mi exprim o opinie în funcție de intențiile unui inițiator", a mai spus ministrul Justiției.
Conform unor stenograme DNA din dosarul în care Dan Șova și Viorel Hrebenciuc au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, cei doi au discutat despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenței politice de către liderul unui partid în scopul obținerii unui folos necuvenit, Șova susținând că această modificare trebuie pornită de la Ministerul Justiției ''cu inteligență''.

Potrivit procurorilor, discuția s-a purtat și în contextul în care Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârșirea unor asemenea infracțiuni, concluzionând că, întrucât acesta era ''un demers controversat'', nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

Procurorii susțin că Dan Șova a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele PSD îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care are calitatea de suspect.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...