CCR: Numirea lui Anton Ioan la Autoritatea de Audit este neconstituțională

CCR: Numirea lui Anton Ioan la Autoritatea de Audit este neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care Anton Ioan a fost numit vicepreședinte al Autorității de Audit.

Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES ARHIVĂ

La începutul lunii septembrie, PNL a depus la CCR o sesizare despre Hotărârea Parlamentului din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte al Autorității de Audit.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputați liberali. PNL explica atunci că acest demers a fost inițiat ca urmare a unei decizii a CCR din luna iulie 2014, prin care s-a stabilit ca fiind neconstituționale dispozițiile Hotărârii Parlamentului nr. 28 din 16 iunie 2014 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte la Curtea de Conturi.

"Astfel, Curtea Constituțională a constatat faptul că numirile în funcția de consilier de conturi ale doamnei Constanța Anca Donovici și domnului Marius Vorniceanu au fost neconstituționale, prin încălcarea dispozițiilor legale privind mandatul consilierilor de conturi de 9 ani. Având în vedere jurisprudența creată de Curtea Constituțională, PNL solicită acestei instituții să constate neconstituționalitatea numirii în funcția de consilier de conturi a domnului Anton Ioan, care a fost numit vicepreședinte al Autorității de Audit, pentru un mandat de nouă ani, prin Hotărârea nr. 17 din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte al Autorității de Audit, deși mai îndeplinise aceeași funcție, timp de trei ani, potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 25 din 14 octombrie 2008. Domnul Anton Ioan ar îndeplini astfel un mandat de doisprezece ani, format dintr-un mandat parțial și dintr-un mandat complet", se arată în document.

Liberalii menționează că grupul lor parlamentar a transmis încă din data de 26 august 2014 o solicitare către președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, pentru a iniția demersurile necesare în vederea adoptării unei hotărâri prin care să se revoce mandatul de consilier de conturi al lui Anton Ioan, respectându-se astfel dispozițiile deciziei mai-sus menționate.

Conform informațiilor prezentate pe site-ul Curții de Conturi, Autoritatea de Audit a fost înființată în vederea îndeplinirii unor obligații în domeniul auditului extern, care revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Autoritatea de Audit se ocupă de fondurile nerambursabile de preaderare acordate României prin programele PHARE, ISPA și SAPARD, de fondurile structurale și de coeziune, Fondul European de Garantare în Agricultură, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Fondul European pentru Pescuit, precum și de fondurile ce vor fi acordate în perioada postaderare. Instituția are atribuții și proceduri de lucru proprii.

AGERPRES/(AS—autor: Mădălina Cochinescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...