Cererea DNA de arestare a lui Cristian David se judecă miercuri seară

Cererea DNA de arestare a lui Cristian David se judecă miercuri seară

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor judeca miercuri, începând cu ora 21,30, cererea DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Internelor Cristian David, acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins în 2007 iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

"Referitor la suma de 500.000 euro pentru intervenția efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul județului Buzău, Bîgiu Cristinel, suma a fost remisă personal de Mladin prin intermediul șefului de cabinet. La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian l-a întrebat pe David Cristian dacă a fost în regulă, acesta a răspuns afirmativ, singura observație fiind cu privire la suma de bani că 'Era mai bine dacă erau în lei'", au reținut procurorii.

Din probele procurorilor reiese că, în 2007, Adrian Mladin, fiind mandatat de Viorica Știrbulescu să îndeplinească formalitățile necesare în vederea revendicării suprafețelor de teren de 15 ha, situate în orașul Buzău, și având în vedere tergiversarea soluționării dosarului de revendicare, acesta a luat legătura cu "șeful de cabinet Ministru de Interne", pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu. Acesta i-ar fi comunicat că nu îl cunoaște pe prefect, dar că, în acest sens, va vorbi cu ministrul Cristian David.

DNA susține că acest lucru s-a și întâmplat iar Adrian Mladin s-a prezentat la Prefectura Buzău, luând legătura cu Bîgiu, care i-ar fi explicat situația și i-a înmânat copii de pe documentele în cauză.

"Acesta din urmă i-a spus că este vorba de o speță dificilă și, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul orașului Buzău, sunt multe persoane care "se bat pe el". (...) Înțelegând sensul cuvintelor și pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin i-a solicitat lui Bîgiu o întâlnire privată. Aceasta a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care i-a fost prezentat Gheorghe Doloiu, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor. În aceeași locație au avut loc mai multe întâlniri cu cele două persoane iar în urma discuțiilor purtate Bîgiu i-a pretins suma de 1.000.000 euro, având în vedere "locația" și existența mai multor "persoane decidente"", se mai spune în document.

În același dosar a fost pus sub urmărire penală și omul de afaceri Gheorghe Doloiu, președintele Consiliului de Administrație al societății Legume Fructe SA din Buzău.

Doloiu este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, el fiind persoana de legătură între Adrian Mladin, cel de la care ar fi primit mită Cristian David, și fostul prefect de Buzău Cristinel Bîgiu.

Citește și:

Fostul ministru de Interne Cristian David, adus cu mandat la DNA

Mita de 500.000 euro ar fi fost primită de David în numerar prin intermediul directorului său de cabinet (surse)

Fostul ministru Cristian David, reținut de DNA (oficial)

Cristian David, despre banii primiți ca mită: Era mai bine dacă erau în lei (referat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria