Cinci apeluri de urgență pe raza județelor Buzău și Vrancea privind apariția unui corp luminos pe cer

Cinci apeluri de urgență pe raza județelor Buzău și Vrancea privind apariția unui corp luminos pe cer

ISU Buzău și ISU Vrancea au primit miercuri, în jurul orei 3,00, cinci apeluri de urgență la 112 privind apariția pe cer a unei lumini pe cer, urmată de un zgomot puternic.

Foto: (c) ESO

Patru apeluri la 122 au parvenit din patru localități buzoiene și una dintr-o localitate din județul Vrancea, fenomenul fiind sesizat și de angajații din cadrul disperceratului ISU Buzău.

'La puțin timp după ora 3,00 au fost recepționate patru apeluri din localitățile Pârscov, Râmnicelu, Cernătești și Beceni care sesizau apariția pe cer a unei lumini orbitoare roșie-gălbuie pe cer, urmată de un zgomot puternic', a declarat, pentru AGERPRES, șeful ISU Buzău, col. Dănuț Nicolae.

Potrivit ISU Vrancea, lumina a fost văzută și de locuitorii comunei vrâncene Sbulber care de asemenea au alertat ISU prin numărul de urgență 112.

'A fost o lumină orbitoare urmată de un zgomot ca un tunet', a declarat, pentru AGERPRES, prof. Mirela Măciucă din comuna vrânceană Spulber.

Potrivit șefului ISU Buzău, angajații ISU au monitorizat această situație. 'Din localitățile mai sus menționate am solicitat date dacă a căzut ceva la suprafața solului, ca să putem concentra forțele, dar nu s-a pus problema unei intervenții de urgență', a mai spus sursa citată.

Dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, consideră că meteoritul vizibil în noaptea de marți spre miercuri pe cerul României este un "fenomen obișnuit", care nu prezintă o importanță "remarcabilă" din punct de vedere științific.

"A fost vizibil din România. Se pare că există niște imagini luate din județul Vrancea pe site-ul Piticul.ro și a fost raportat la Buzău ca vizibil în alte patru localități din zonă. Este un fenomen absolut obișnuit, dar care nu este previzibil, adică nu putem să calculăm din timp o traiectorie a meteoritului — mă refer la obiect, dâra luminoasă numindu-se meteor — pentru că el se vede doar când intră în atmosfera terestră", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Magda Stavinschi.

Ea a precizat că, "dacă obiectul este foarte mare, se numește bolid".

"Nu este cazul, acesta a fost un meteorit, văzut ca un meteor", a spus cercetătorul, menționând că "el este, în general, observat de astronomii amatori, pentru că, din punct de vedere științific, nu prezintă o importanță remarcabilă".

Potrivit astronomului, în țara noastră există Societatea Astronomică Română de Meteori, condusă de Valentin Grigore, care face o bază de date în legătură cu toți meteorii văzuți din România.

Stavinschi a spus că, "dacă era foarte mare, acesta ar fi căzut pe pământ, astfel de fenomene fiind monitorizate tocmai pentru a fi, eventual, prevăzute".

"În orice caz, nu este vorba de obiecte periculoase, ci doar spectaculoase. În fond, și stelele căzătoare sunt tot niște meteoriți. Tot dâre luminoase ale unor obiecte care pătrund în atmosfera Pământului", a mai spus dr. Magda Stavinschi.

AGERPRES / (A — autor: Dorin Ivan, editor: Marius Frățilă)

Citește și:

Dr. Magda Stavinschi, despre meteoritul vizibil pe cerul României: Un fenomen obișnuit


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...