Ciurchea (CNAS): Pentru românii care se tratează în UE, CNAS plătește anual circa 70 milioane de euro

Ciurchea (CNAS): Pentru românii care se tratează în UE, CNAS plătește anual circa 70 milioane de euro

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a afirmat marți că pentru pacienții români care se tratează în alte țări din Uniunea Europeană, CNAS plătește anual aproximativ 70 de milioane de euro. "Sunt absolut convins că, dacă i se vindecă boala, pacientul este absolut fericit și nu îl interesează dacă s-a vindecat acolo sau dincolo. Important este să fie vindecat și să nu umble în foarte mute spitale. Există și Directiva europeană care spune că, dacă la un moment nu poți să îți tratezi un pacient, acesta poate fi tratat într-o altă țară a UE și noi trebuie să plătim și asta se și întâmplă. Plătim aproximativ 70 milioane de euro pe an", a declarat Ciurchea, marți, la Senat, la dezbaterea "Drepturile pacienților — între teorie și practică", organizată de Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru sănătate.

El susține că în România există un corp medical extrem de bine pregătit și cu foarte mare putere de muncă, dar le-a recomandat medicilor să lucreze, similar colegilor din străinătate, în echipă și să pună un diagnostic în echipă.

"Este dreptul pacientului să își aleagă medicul. (...) E o mare problemă pe care pacientul o resimte — lipsa lucrului în echipă. Nu știu de ce nu se lucrează și la noi în echipă, n-aș putea să spun, sau aș putea să spun dar nu știu dacă cineva nu s-ar simți nedreptățit, așa că nu spun, dar poate ne educăm în timp să lucrăm în echipă și să punem un diagnostic în echipă. Este benefic și pentru pacient, este benefic și pentru cel care pune diagnosticul în echipă. Cred că niciodată cei din afară nu pun diagnosticul singuri, ci îl pun în echipă și o fac din spirit de protecție. În caz de malpraxis sau de nemulțumire este o echipă care a pus diagnosticul. Este important ca pacientul să fie al clinicii și nu al meu ca medic curant de salon", a adăugat Ciurchea.

Președintele Casei a atras atenția că mulți pacienți se tratează în străinătate fără a fi bine documentați cât din tratament li se poate deconta de CNAS și cât le revine lor.

"Noi decontăm Casei de asigurări de sănătate de acolo. Nu decontăm pacientului, nu decontăm medicului, nu decontăm clinicii. Decontăm Casei din țara respectivă și decontăm atât cât are contract cu Casa. Dacă din 100% preț, spitalul respectiv are contract cu Casa pe 80%, noi decontăm 80%. Restul este pe banii pacientului, care rămâne extrem de surprins și încep tot felul de discuții. Spitalul se îndreaptă apoi pentru cei 20% împotriva pacientului pentru a-și recupera banii", a explicat Ciuchea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…