Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cluj: Procesul lui Marian Oprișan, amânat pe 2 octombrie

Procesul în care președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, este acuzat de mai multe fapte penale a fost amânat pe 2 octombrie, printr-o decizie a Curții de Apel Cluj, care la termenul de marți a reaudiat 11 martori.

Potrivit avocatului lui Marian Oprișan, Gheorghiță Mateuț, la termenul de marți nu au fost aduse probe noi în cauză. 'Au fost reaudiați 11 martori, dar nu au fost aduse elemente noi de către persoanele audiate, ci declarațiile lor întăresc și mai mult justețea primei hotărâri, de achitare a domnului Oprișan. Nu s-au propus probe noi', a precizat Gheorghiță Mateuț.

La rândul său, Marian Oprișan a declarat că se va prezenta la toate termenele, inclusiv la cel din 2 octombrie și că se va supune deciziei magistraților. 'Aș vrea să se termine. Nu m-am așteptat să vină 11 din cei 12 martori solicitați. Eu sunt supus deciziei finale a magistraților, garanți ai statului de drept în România și ai justiției din România', a menționat Oprișan.

Pe 23 iunie, Curtea de Apel Cluj amânat pentru 8 septembrie procesul lui Marian Oprișan, pentru reaudierea a 12 martori.

Curtea de Apel Cluj urma să se pronunțe, pe 23 iunie, în procesul în care Marian Oprișan este acuzat de mai multe fapte penale, după ce DNA a formulat apel împotriva unei sentințe prin care acesta fusese achitat. În cele din urmă, instanța a decis să reaudieze 12 martori pe 8 septembrie.

Pe 6 februarie 2015, Marian Oprișan a fost achitat de o instanță a Judecătoriei Cluj-Napoca în dosarul "Căprioara", în care a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de abuz în serviciu și de fals și uz de fals, dar DNA a formulat apel.

În iunie 2006, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Oprișan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. Procurorii DNA l-au învinuit pe președintele CJ Vrancea pentru cheltuirea în mod nelegal a 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar și pentru modul cum s-a achiziționat Complexul Turistic "Căprioara".

În rechizitoriu se arată că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deși banii au fost plătiți de către CJ Vrancea în avans. Potrivit procurorilor DNA, Marian Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Căprioara", în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, opt hectare de teren. Pentru această achiziție, Marian Oprișan ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut trei miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului, dar pretextele invocate în adresă erau false, iar banii ar fi fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

DNA a reținut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (MTCT), alți circa 600.000 euro în dauna Consiliului Județean și aproape 75.000 euro pagubă la bugetul Guvernului. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic