Companiile de medicamente generice anunță sute de disponibilizări până la finalul anului

Companiile de medicamente generice anunță sute de disponibilizări până la finalul anului

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunțat marți că sute de angajați din acest sector vor fi disponibilizați anual în condițiile menținerii unui cadru fiscal și legislativ care "descurajează" producția de medicamente.

Conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES, APMGR solicită autorităților să adopte de urgență o serie de măsuri care să faciliteze accesul pe piață al medicamentelor generice și să înlăture barierele care blochează investițiile în producția locală.

Printre măsurile solicitate de APMGR se numără: corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, prin introducerea unui clawback diferențiat pentru medicamentele generice, și reducerea nivelului actual al taxei de peste 20% trimestrial, modificarea mecanismului de stabilire a prețurilor medicamentelor de către Ministerul Sănătății prin renunțarea la dubla referențiere, respectiv compararea prețului genericului atât cu cel al produsului original (max 65%), cât și cu cel din cele 11 state de referință.

Alte măsuri care ar trebui luate, în opinia APMGR, sunt: introducerea unui sistem de monitorizare a prescrierilor și a unei politici clare în privința prescrierii de medicamente compensate, introducerea unor politici de încurajare a prezenței și volumului activităților locale de producție ale industriei producătoare de medicamente generice, precum și definirea adecvată a activităților de cercetare și dezvoltare desfășurate în facilități de profil din România.

"Regimul fiscal nesustenabil și discriminator din ultimii ani a afectat puternic operațiunile industriale ale companiilor membre APMGR, care anunță că peste 200 de angajați vor fi disponibilizați până la finalul anului 2014", susține APMGR.

Potrivit sursei citate, această tendință va continua și în anii următori, dacă nu se iau măsuri concrete pentru îndepărtarea barierelor de acces și a barierelor investiționale impuse producătorilor de medicamente generice.

"Autoritățile ar trebui să fie conștiente că industria locală nu este doar un furnizor de medicamente, ci și un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate și un contributor important la creșterea economică, în mod special prin creșterea potențialului de export al industriei, " a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR, potrivit comunicatului de presă.

El a precizat că toate companiile membre APMGR au o contribuție importantă la economia reală. Astfel, activitățile lor asigură 8.000 de locuri de muncă în România și contribuie, prin impozite directe și indirecte, cu cca. 1,5% la PIB.

"Începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piață 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preț mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România. Prin dispariția acestora și utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienții trebuie să plătească mai mult pentru același tratament", se mai arată în comunicat.

Potrivit APMGR, deși sectorul farmaceutic a fost prezentat ca un domeniu strategic pentru economia României în cadrul Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020, politicile publice în vigoare "blochează dezvoltarea economică a acestui sector de producție și, în unele cazuri, împing spre insolvență companiile producătoare de medicamente generice".

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...