Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi

Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi

Corpul de control al ministrului Muncii verifică luni, în baza unui ordin al Rovanei Plumb, Centrul de plasament nr 3 din Galaţi, unde fosta directoare a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele ceartă şi ameninţă copiii instituţionalizaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi (Imagine: Shutterstock)

Corpul de control al ministrului Muncii a ajuns luni seară în Galaţi pentru a verifica dacă Centrul de plasament numărul 3 funcţionează conform reglementărilor legale în vigoare şi dacă asigură respectarea drepturilor copiilor aflaţi în instituţie.

Sursele citate au precizat că verificările de la Galaţi sunt făcute de corpul de control al ministrului Muncii, care este însoţit şi de câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din minister, aceştia urmând să facă verificări amănunţite în zilele de marţi şi miercuri.

Ordinul prin care s-a dispus controlul a fost semnat luni de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb .

Rezultatele acţiunii de control ar urma să fie prezentate public până la sfârşitul săptămânii.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiţă internată care i-a cerut explicaţii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băţ - şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galaţi, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilităţi, folosesc cuvinte obscene şi îi ameninţă cu bătaia.

"Bă, tăceţi din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băţ acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei, fă? Îţi trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povesteşte alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamaţii scrise şi a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

Referitor la sitaţia de la centrul de plasament din Galaţi, Rovana Plumb a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV, că este de părere că fosta directoare a procedat "foarte bine", şi a anunţat că va fi demarată o anchetă legată de acest caz.

"Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcţia de protecţie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (...) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal, mai ales că vom avea o coordonare unitară dinspre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului", a spus Plumb.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...