Corpul de control al premierului sesizează DNA și Curtea de Conturi pentru soluționarea unor dosare de retrocedare a imobilelor

Corpul de control al premierului sesizează DNA și Curtea de Conturi pentru soluționarea unor dosare de retrocedare a imobilelor

Corpul de control al primului ministru va sesiza Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluționate, în decursul mai multor ani, unele dosare privind retrocedarea de imobile.

Foto: (c) Liviu ȘOVA / AGERPRES FOTO

Potrivit raportului privind verificările efectuate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, dat publicității duminică, au fost soluționate cu prioritate cazuri tratate drept "excepționale" de paranoia sau lombosciatică. Printre aceste cazuri se mai numără și "tulburare depresivă recurentă", "obezitate", "psoriazis, dislipidemie colecist". Raportul arată că noțiunea de "cazuri excepționale, temeinic motivate" nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Documentul relevă că în perioada 1 ianuarie 2008 — 31 decembrie 2011, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost soluționate un număr de 8.136 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001. Dintre acestea, 1.407 au fost soluționate potrivit numărului de înregistrare la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, 2.269 cu prioritate, fiind considerate "cazuri excepționale", iar dintre acestea un număr de 131 de dosare au fost soluționate în favoarea cesionarilor de drepturi la măsuri reparatorii, care s-ar fi aflat în situații de excepție.

Diferența de 4.460 de dosare este reprezentată de alte tipuri de dosare de despăgubire, precum cele de despăgubire ce conțineau hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

În raport se subliniază că în perioada 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluționate prioritar, prin invocarea "cazurilor excepționale", a fost mult mai mare față de numărul dosarelor soluționate în ordinea înregistrării acestora.

"Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a transmis Corpului de control al primului-ministru o situație centralizatoare cuprinzând un număr de 63 de cazuri în care cererea de soluționare cu prioritate a dosarului de despăgubire a fost aprobată pentru titularul dreptului de proprietate, dar la momentul soluționării dosarului prin emiterea deciziei de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, drepturile la măsuri reparatorii erau cesionate integral sau parțial", se mai arată în document.

Raportul arată că cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la măsuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la soluționarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire au fost de 108.932.000 lei într-un dosar, 48.084.350 de lei în trei dosare și 42.794.620 de lei — într-un dosar.

Corpul de control al primului ministru menționează că pentru contractele de prestări servicii de evaluare încheiate în perioada 2007-2012 nu au fost aplicate dispozițiile OUG nr. 34/2006, iar desemnarea evaluatorilor pentru efectuarea evaluărilor nu a fost realizată "în mod aleatoriu", aceștia fiind propuși de către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor aprobând "în bloc" propunerile.

În raport se subliniază că atribuirea și redistribuirea către evaluatori a unor dosare de despăgubire s-a realizat fără respectarea criteriului ariei geografice.

"În unele situații, evaluările au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparație din anunțurile de vânzare publicate în ziare și nu pe baza unor date privind tranzacții certe", se arată în document.

În raport se precizează că la un număr de 94 de dosare de despăgubire cu imobile valoarea rezultată în urma reevaluării era cu cel puțin 20% mai mică decât valoarea inițială.

Pentru serviciile de evaluare, în perioada 2008 — 2011, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a plătit suma totală de 1.383.795 de euro pentru un număr de 6.473 de rapoarte de evaluare.

Din "Situația evaluatorilor care au întocmit rapoarte de evaluare în dosarele de despăgubire constituite în baza Legii nr. 10/2001" și care au încasat de Ia Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților sume de bani pentru întreaga activitatea desfășurată în perioada 2008-2011, a rezultat că sumele cele mai mari au fost încasate de către următorii evaluatori: Societatea Romcontrol S.A.—145.755 de euro, pentru 668 de rapoarte de evaluare și Societatea Grup Consult Evaluări SRL — 116.150 de euro, pentru 491 de rapoarte de evaluare.

Raportul Corpului de control al primului ministru va fi transmis și la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria primului — ministrului, spre informare, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, pentru analizarea unor aspecte prezentate în document.

AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

4 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...