Crăciunescu (Romsilva): Începem în toamnă plantarea perdelelor forestiere de-a lungul A2

Crăciunescu (Romsilva): Începem în toamnă plantarea perdelelor forestiere de-a lungul A2

Romsilva va începe, în această toamnă, să planteze perdele forestiere de-a lungul autostrăzii A2 pe cele peste 23 de hectare transferate în administrarea sa, însă aceste plantări vor fi făcute în general de firme specializate, a anunţat miercuri directorul general al instituţiei Adam Crăciunescu.

Crăciunescu (Romsilva): Începem în toamnă plantarea perdelelor forestiere de-a lungul A2 (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

În 26 martie, terenuri agricole în suprafaţă totală de peste 23 hectare au fost transferate de Guvern din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului şi concesiunea firmei A&SInternational 2000 în administrarea Romsilva, pentru realizarea unor perdele forestiere de protecţie a autostrăzii Bucureşti-Constanţa.

Adam Crăciunescu a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Bucşani, în Dâmboviţa, că Romsilva, prin Direcţia Silvică Ialomiţa, preia aceste terenuri efectiv în termen de 30 de zile, iar în toamnă se va face plantarea pe această suprafaţă, între braţul Borcea şi braţul Măcin sau Dunărea Veche.

El a mai menţionat că Romsilva a terminat campania de împădurire de primăvară din acest an în zonele de câmpie şi mai are de făcut plantări, în acest moment, în zonele de munte.

Totodată, pestru desfăşurarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, au fost notificaţi proprietarii de terenuri să permită plantarea pe proprietăţile lor, iar în cazul celor care nu vor dori Romsilva va face expropriere pentru utilitate publică, a mai spus Crăciunescu.

Însă, acolo unde Romsilva nu va prelua terenul respectiv, plantarea se va face de către firme specializate în îmbunătăţiri funciare, desemnate prin licitaţie, şi nu de către regie.

Crăciunescu a mai spus, în februarie, că Romsilva se va ocupa de exproprieri, poate acorda asistenţă tehnică şi are disponibili spre vânzare peste 15 milioane de puieţi pentru realizarea perdelelor forestiere, dar plantările vor fi făcute de aceste firme.

Potrivit directorului Romsilva, necesarul de perdele forestiere pentru protecţia căilor de comunicaţie ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile aflate în administrarea regiei şi 1.300 de hectare pe alte proprietăţi.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt în proprietate privată, a precizat atunci Crăciunescu, făcând un apel către proprietari să facă parte din program şi să permită plantarea, rămânând astfel în posesia terenului şi primind o rentă (de 10 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior) până la închiderea stării de masiv (realizarea independenţei biologice a plantaţiei), adică timp de cinci - şase ani.

"Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele", a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinţei din 4 februarie, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecţie, a fost alocat şi un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei şi care ar trebui dublat din 2015.

Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin OUG în 23 decembrie 2013.

Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape şi Păduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, sumă obţinută din vânzarea de certificate verzi.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...