CSM: Experții CE, interesați de propunerile de modificări privind numirea în funcțiile de conducere la nivel înalt în Justiție

CSM: Experții CE, interesați de propunerile de modificări privind numirea în funcțiile de conducere la nivel înalt în Justiție

Experții Comisiei Europene au manifestat un interes deosebit pentru propunerile de modificări legislative referitoare la numirea în funcțiile de conducere la nivel înalt în sistemul judiciar, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după întâlnirea avută cu aceștia în cadrul misiunii de evaluare MCV.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, la sediul instituției, a avut loc marți întâlnirea conducerii și a membrilor Consiliului, reprezentanților Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale de Grefieri cu experții CE aflați în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției în perioada 1 ianuarie — 1 noiembrie, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

"O primă temă de dezbateri a fost reprezentată de constatările și concluziile Raportului privind analiza impactului implementării și aplicării noilor coduri formulate de grupul de lucru constituit în acest scop la nivelul CSM. Concluziile raportului vor fi prezentate și discutate în cadrul unui grup de lucru interinstituțional în scopul formulării propunerilor legislative pentru amânarea intrării în vigoare a unor dispoziții ale noului Cod de procedură civilă până la momentul asigurării resurselor materiale și logisticii necesare implementării în viitor a acestora", se spune în comunicat.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții CSM au prezentat experților principalele propuneri de modificare a legilor justiției referitoare la vechimea efectivă în magistratură necesară pentru promovarea în funcții de execuție și de conducere, evaluarea activității profesionale a judecătorilor și procurorilor, reglementarea situației unor magistrați care se află în imposibilitate de a-și exercita funcția și privind numirile la nivel înalt în cadrul sistemului judiciar.

"S-a subliniat că propunerile menționate au fost rezultatul consultărilor repetate ale sistemului, au întrunit voturile majorității judecătorilor și procurorilor exprimate în cadrul adunărilor generale și au ca scop creșterea eficienței și a calității actului de justiție, precum și consolidarea statutului și independenței judecătorilor și procurorilor. Experții CE au manifestat un interes deosebit pentru propunerile de modificări legislative referitoare la numirea în funcțiile de conducere la nivel înalt în sistemul judiciar, modalitățile de revenire în sistem a unor foști magistrați a căror activitate a încetat din motive neimputabile, dar și cu privire la cele în domeniul evaluării activității profesionale a judecătorilor și procurorilor", precizează CSM.

Sursa citată subliniază că au fost menționate măsurile propuse de Consiliu în cadrul Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015 — 2020, precum și progresele înregistrate în domeniul responsabilizării sistemului judiciar, apărării independenței justiției și reputației profesionale a magistraților.

"Atribuțiile și activitatea Inspecției Judiciare, consolidarea capacității sale instituționale, măsurile dispuse în domeniul răspunderii disciplinare a magistraților și consecințele aplicării sancțiunilor disciplinare au constituit un amplu subiect de dezbateri în cadrul întâlnirii", mai arată CSM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”