Cutremurul de sâmbătă seară din Vrancea a avut 5 grade magnitudine

Cutremurul de sâmbătă seară din Vrancea a avut 5 grade magnitudine

Risc Seismic

Cutemurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul de sâmbătă seară din Vrancea a avut 5 grade magnitudine

Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut 5 grade magnitudine.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost Covasna (36 km),Târgu Secuiesc (50 km), Râmnicu Sărat (52 km), Focşani (56 km), Vălenii de Munte (59km).

Directorul ştiinţific din INFP Mircea Radulian a precizat că seismul s-a simţit în toată zona Vrancea, în Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, în Capitală, la Iaşi şi chiar în Dobrogea, iar în afara ţării a putut fi simţit în Republica Moldova şi Ucraina. În Capitală, precum şi în alte zone mai îndepărtate de epicentru, cutremurul a fost la limita detecţiei, a subliniat însă Radulian.

El a mai arătat că, în condiţiile în care este al şaptelea cutremur de peste 4 grade produs anul acesta în zona Vrancea, iar tot anul trecut au fost nouă astfel de seisme, se poate vorbi de o oarecare intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii, iar în ultimii ani a fost sub medie.

Cutremurul de sâmbătă seară este cel mai puternic produs anul acesta în zona Vrancea.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 3.55, un alt seism, cu magnitudine de 4,3 grade, s-a produs tot în zonă, fiind urmat de alte trei, de 2,9 (ora 9.59), şi de 3 grade la orele 14.36 şi respectiv 16.29.

Anul acesta în Vrancea s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade Richter: pe 12 ianuarie (4,4 grade), 23 ianuarie (4,7 grade), 3 februarie (4,3 grade), 24 februarie (4,4 grade), 26 martie (4,6 grade).

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Sursa: mediafax.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /