Damian Drăghici, la Bruxelles: Romii au ajuns la o concluzie personală, că „e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă, să mai aştept“

Damian Drăghici, la Bruxelles: Romii au ajuns la o concluzie personală, că „e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă, să mai aştept“

Drăghici a arătat că atitudinea liderilor europeni a fost una pozitivă şi că s-a ajuns. În urma discuţiilor, la concluzia foarte importantă că singura modalitate prin care să fie implementate proiectele este cea împreună cu autorităţile la nivel local, cu ONG-urile şi cu societatea civilă.

„Şi e bine că s-a ajuns la această concluzie, pentru că următoarele proiecte nu vor mai fi făcute de noi pentru romi ci, în primul rând, de romi pentru romi, pentru că ei ştiu ce-i mai bine pentru ei. Ceea ce este foarte important este că există o atitudine pozitivă pentru măsuri afirmative şi pentru măsuri de viitor şi cred că, dacă avem o atitudine corectă, putem să ne punem nişte obiective clare; cred că până în 2020 o să putem să le realizăm“, a declarat Damian Drăghici .

Întrebat dacă va putea România să absoarbă banii europeni, în special cei din Fondul Social European, pentru integrarea romilor, Damian Drăghici a arătat că acest lucru va fi posibil în proporţie de 99%. „Cu noile măsuri care vor fi implementate şi gestionate, 90% da“, a spus el.

Consilierul guvernamental a mai arătat că în rapoartele europene sunt lucruri foarte bune cu privire la situaţia romilor.

„Şi cred cu tărie că există o altă atitudine în comparaţie cu anii precedenţi. Cred că toţi cei de la nivel european - de la Comisie, Consiliu, de la nivelul statelor membre, toţi au învăţat din greşelile proprii. Şi în comunităţi există o altă abordare. Poate ştiţi că mă duc la firul ierbii să văd cu ochii mei ce se întâmplă. Există o altă abordare pentru că şi romii au ajuns într-un fel la o concluzie personală - că „e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă să mai aştept, dacă vreau trebuie să-mi iau o acţiune afirmativă şi vreau sa fac un lucru“. Deci este un lucru important. Nu pot să spun că toţi romii sunt aşa, dar am simţit că majoritatea romilor au o atitudine schimbată, s-a schimbat ceva, şi asta e bine. Cred că experienţa noastră, ca în orice - poate de multe ori spun că succesul tău este bazat pe eşecurile tale, cu cât mai multe eşecuri, cu atât mai mult succes ai - va avea un rol important în abordarea noii perioade de programare financiară 2014 - 2020 nu numai la romi, în majoritatea programelor europene. Am învăţat asta din trecut“, a mai spus Drăghici.

Senatorul Damian Drăghici este reprezentantul Punctului Unic Naţional de Contact pentru implementarea Cadrului Uniunii Europene pentru strategiile naţionale de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020.

La eveniment au participat aproximativ 500 de reprezentanţi ai instituţiilor europene, parlamentelor şi guvernelor naţionale, primari, membri ai organizaţiilor non-guvernamentale, precum şi autorităţi locale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”