Deputatul Adrian Simionescu, urmărit penal de DNA

Deputatul Adrian Simionescu, urmărit penal de DNA

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmării penale împotriva deputatului Adrian Simionescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută și complicitate la evaziune fiscală.

Foto: (c) SORIN LUPSA/AGERPRES FLUX

În același dosar, au fost puși sub acuzare Marian Fișcuci, administrator al SC Proinvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală și Florinel Marinaș, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 — 2014, Marian Fișcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor — firme românești.

În acest lanț economico-financiar, a introdus o verigă fictivă, și anume, firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, inițial se identificau beneficiarii, firme românești, și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole, promițându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania și Franța, prin intermediul SC Proinvest SRL, care este și dealerul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate, care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate și apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL.

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achizițiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești, destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA.

Procurorii susțin că schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de Marian Fișcuci, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Adrian Simionescu și Florinel Marinaș (operațiune scutită de TVA), după care agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

În cadrul acestei operațiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest SRL Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România și livrate beneficiarului final.

Tranzacțiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparență de legalitate și a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operațiunilor intracomunitare.

În cursul anului 2014, deputatul Adrian Simionescu, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole.

Potrivit datelor existente în cauză, Adrian Simionescu a realizat în mod efectiv activitățile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăți comerciale, cât și administratorul "de facto", realizând atribuțiile specifice administratorului.

Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, în intervalul 2012 — 2014, valoarea utilajelor (bunurilor), simulat ca fiind livrate intracomunitar, este de 20.854.508 lei.

Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind Marian Fișcuci.

AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Niță)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”