Din 2017 se va putea sluji în Catedrala Mântuirii Neamului; edificiul - realizat în proporție de 60%

Din 2017 se va putea sluji în Catedrala Mântuirii Neamului; edificiul - realizat în proporție de 60%

Catedrala Mântuirii Neamului este realizată în proporție de 60%, urmând ca în iunie 2017 edificiul să fie finalizat la roșu, fapt ce va permite oficierea de slujbe în noul lăcaș de cult.

"Noi sperăm că în 2017 starea ei va permite să fie consacrată cultului. (...) Ea ar trebui să fie închisă, cu ferestre și uși, să fie acoperită, să aibă și catapeteasmă pictată. (...) Aceasta va permite ca în Catedrală să se oficieze slujbe", a declarat joi pr. Nicolae Crângașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, cu ocazia unei vizite de documentare pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

El a precizat că, până în prezent, pentru ridicare Catedralei s-au cheltuit circa 46 de milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesare încă 40 — 45 milioane de euro.

Inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, a afirmat, referindu-se la cantitățile de materiale necesare pentru întregul obiectiv, că se vor utiliza aproximativ 100.000 de metri cubi de beton, din care au fost turnați 65.000 de metri cubi. De asemenea, armătura rigidă utilizată în șantier este de 4.500 de tone, iar armătura flexibilă (oțel laminat la cald) de aproximativ 25.000 de tone, până în prezent fiind utilizate aproximativ 65% din aceste cantități.  

Crăcăoanu a informat că "o mare parte din această cantitate de beton, aproximativ 25.000 de metri cubi, și 5.000 de tone de armătură au intrat doar în fundația Catedralei, un radier casetat cu o grosime de 4 metri, și, local, în zona grinzilor principale, de 6 metri".

"În interiorul radierului, înglobată în beton, a fost așezată crucea de temelie, sfințită în anul 2007, când s-a decis că acest amplasament va fi cel definitiv. Totodată, împreună cu crucea se află un hrisov așezat într-o confecție metalică din inox, care să reziste peste vremuri", a precizat consilierul patriarhal.

Din luna august 2013 până în prezent au fost executate lucrări de realizare a suprastructurii Catedralei care au fost finalizate în proporție de 100% între cotele + 0,00 m ÷ +9,00 m și 90% între cotele + 9,00 m ÷ +18,00 m. De asemenea, au mai fost demarate și lucrările pentru nivelul +18.00 m ÷ +27,00 m, procentul de finalizare a acestora fiind de 50%.

Din punct de vedere cantitativ, toate aceste lucrări înseamnă 2.978 metri cubi de zidărie, 9.788 metri cubi beton turnați, 4.909 tone armătură flexibilă, 1.915 tone armătură rigidă, 27.468 metri pătrați cofraje și peste 30.000 metri liniari de suduri.

El a mai amintit că, în ultima perioadă, pe șantierul Catedralei, se lucrează cu un efectiv cuprins între 300 — 350 de muncitori, în funcție de lucrările desfășurate. Aceștia lucrează în trei schimburi: 7,00-18,00 — sudori și muncitori care montează structura rigidă; 13,00-22,00 — zidari; 22,00-6,00 — dulgheri și betoniști.

Clădirea Catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de 8,5 grade pe scara Richter, pe o perioadă de minimum 500 de ani.

Potrivit Patriarhiei Române, obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrărilor îl reprezintă continuarea lucrărilor la structura de rezistență a Catedralei și finalizarea acestora până în luna iunie 2017. Apoi, în funcție de sursele de finanțare obținute pentru execuția întregului ansamblu arhitectural, prioritățile sunt: execuția subsolurilor clădirilor adiacente Catedralei; execuția parcării subterane, a lumânărarului, a pangarului și a pieței pietonale. În prezent, se monitorizează frecvent tasarea corpului Catedralei, astfel încât să se poată demara execuția subsolurilor clădirilor adiacente (pentru a nu apărea diferențe de nivel între cele două corpuri cu tasări diferite).

La inițiativa patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, între anii 2007 și 2010 au fost parcurse toate etapele necesare pentru pregătirea documentației ridicării locașului. În 2010 s-a organizat un concurs pentru atribuirea lucrărilor, iar în toamna acelui an au început primele lucrări pregătitoare (execuția pereților mulați și a excavațiilor). Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria