DNA/Primarul din Beiuș a fost trimis în judecată

DNA/Primarul din Beiuș a fost trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

DOMOCOȘ ADRIAN NICOLAE, primar al municipiului Beiuș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale),
- spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale),
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- conflict de interese, în formă continuată (3 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (14 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (11 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (28 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată ( 27 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (13 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (3 acte materiale), și
- conflict de interese, în formă continuată (37 acte materiale).

LUCUȚ VASILE, administrator al societății comerciale S.C. Unicarm S.R.L., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) și
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

S.C. Unicarm S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) și
-complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

UȘVAT IOAN, șef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Beiuș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 14.10.2010 – 26.04.2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la inculpații Lucuț Vasile și societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizație de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferențial în soluționarea cererilor ulterioare și să susțină interesele societății comerciale susmenționate.
În aceeași perioadă, primarul municipiului Beiuș, cu ajutorul inculpatului Lucuț Vasile și prin intermediul firmei administrate de acesta din urmă, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită., prin încheierea unor contracte de sponsorizare între S.C. Unicarm S.R.L. și Asociația „Fortuna” Beiuș, al cărei președinte este și în prezent inculpatul Domocoș Adrian Nicolae.
În perioada octombrie – noiembrie 2010, inculpații Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuș și Ușvat Ioan, în calitate de șef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Beiuș, deși cunoșteau faptul că societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., nu deținea autorizație de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuș, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate decât, după ce Primăria Beiuș a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcții Bihor.
După această somație, la data de 12 noiembrie 2010, inculpații au emis ilegal autorizația de construire având ca obiect construirea imobilului susmenționat, deși nu exista acordul de mediu și acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice și obținând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcției.
În luna noiembrie 2010, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a acceptat ca pe o suprafață de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuș să fie construită o parcare necesară funcționării magazinului aparținând societății comerciale S.C. Unicarm S.R.L., fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere și fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuș, în cuantum de 84.600 lei (până în prezent) și obținând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în neachitarea redevenței sau a chiriei.
În perioada martie 2009 – decembrie 2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de președinte al Asociației „Fortuna” Beiuș, a obținut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăți comerciale, sume de bani și mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei.
Concret, după efectuarea sponsorizărilor de către societățile comerciale respective, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a efectuat următoarele activități în exercitarea atribuțiilor de serviciu:
- a emis în favoarea unei firme din municipiul Beiuș, un certificat de urbanism și două autorizații de construire;
- a încheiat 2 contracte cu o societate comercială, a emis trei comenzi și a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de către societatea respectivă;
- a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de o firmă;
- a emis mai multe autorizații de construire, a semnat mai multe contracte și a dispus ordonanțarea la plată a facturilor emise de către o societate comercială, în valoare de peste 1.000.000 lei;
- a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de furnizare, în valoare totală de 194.094,36 lei, a emis în favoarea aceleiași societăți o autorizație de construire, a aprobat în mai multe rânduri, ordonanțarea la plată a sumelor facturate de aceasta și a semnat procesul verbal de stingere a reciprocă a obligațiilor de plată;
- a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de lucrări, în valoare totală de 187.987,87 lei, a semnat mai multe acte adiționale și procese verbale pentru compensarea datoriilor, privind aceste contracte, a confirmat situația de lucrări pe luna mai 2009, pentru obiectivul de investiții „canalizare menajeră sat Delani” și a aprobat ordonanțarea la plată a sumelor de bani facturate de această societate comercială;
- a emis pentru o firmă 2 autorizații de construire și un certificat de urbanism, necesare construirii unui magazin în municipiul Beiuș;
- a încheiat cu o societate comercială 2 contracte de executare de lucrări, un contract în valoare de 13.711.880 lei (fără TVA), a confirmat mai multe devize de lucrări și centralizatoarele privind lucrările executate de firma respectivă, a ordonanțat plata unor sume de bani facturate de această societate și a emis în favoarea acesteia 2 certificate de urbanism, 2 autorizații de construire și o autorizație de desființare.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpatului Domocoș Adrian Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria