DSP Iaşi sesizează Colegiul Medicilor pentru malpraxis în cazul tinerei operate de trei ori

DSP Iaşi sesizează Colegiul Medicilor pentru malpraxis în cazul tinerei operate de trei ori

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va sesiza Colegiul Medicilor pentru malpraxis în cazul tinerei cu sarcină extrauterină care a fost operată de trei ori la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, apoi a fost transferată la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Spiridon", unde este în stare critică.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a finalizat controlul la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi şi a transmis raportul la Ministerul Sănătăţii.

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi se arată că transferul tinerei de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon, unde este internată în Secţia de terapie intensivă, nu a fost cauzat de condiţiile igienico-sanitare din maternitate.

Potrivit concluziilor controlului făcut la Maternitatea "Elena Doamna", starea de sănătate a tinerei nu a fost cauzată de condiţiile igienico-sanitare din această unitate.

În raport se mai arată că Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va sesiza Colegiul Medicilor pentru un posibil caz de malpraxis.

Reprezentanţi ai Spitalului "Sfântul Spiridon" au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că tânăra, care a fost în comă indusă, a fost operată din nou, întrucât avea o infecţie. Conform surselor citate, tânăra este în continuare în stare critică.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu , a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a dispus să fie făcut un control la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, pentru a vedea din ce cauză tânăra cu sarcină extrauterină a ajuns în comă, după ce a fost operată de trei ori.

Verificările au fost făcute de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, împreună cu o echipă de control a Consiliului Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi.

Bănicioiu preciza atunci că va solicita reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România să evalueze situaţia acestui caz.

Tânăra de 19 ani, din Botoşani, a ajuns, în 23 martie, în stare gravă la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, cu o sarcină extrauterină de şase săptămâni.

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, iniţial, medicii au decis să intervină laparoscopic pentru înlăturarea fătului, însă în urma complicaţiilor operaţia s-a transformat în una "clasică".

Prima intervenţie chirurgicală în cazul pacienteia fost făcută în 24 martie, de către medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna". La câteva ore după operaţie, starea tinerei s-a înrăutăţit, aceasta având hemoragie internă, astfel că medicii au decis să intervină din nou. De data aceasta, pacienta a fost operată de către medicul de gardă Simona Niculescu, care, conform reprezentanţilor unităţii sanitare, ar fi apelat la ajutorul soţului ei, Dan Niculescu, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Din cauza situaţiei grave în care se afla tânăra, chiar şi după a doua intervenţie chirurgicală, în dimineaţa zilei de 25 martie aceasta a fost din nou operată, pentru încercarea opririi hemoragiei. La această intervenţie a participat o echipă mai mare de cadre medicale de la Spitalul "Sfântul Spiridon".

"Postoperator, starea era relativ stabilă, iar în dimineaţa zilei de marţi s-a reintervenit cu o echipă alcătuită din ginecologi, chirurgi generalişti, vasculari, pentru reevaluarea hemostazei. Momentan s-a instituit o anchetă internă a spitalului. Este o procedură standard, este şi normal ca după un caz mai grav să se analizeze circumstanţele în care s-a ajuns aici", afirma purtătorul de cuvânt al Maternităţii "Elena Doamna", Mădălina Nour-Ciuhodaru.

Ultima operaţie a durat peste cinci ore şi în urma acesteia pacienta a fost transferată la Spitalul "Sfântul Spiridon".

Prima dată, tânăra a ajuns la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi în 15 martie, după ce la Botoşani a făcut analize care au indicat probleme.

Prietenul tinerei, Ştefan A., spune că medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" nu şi-au asumat să o ţină pe fată internată şi au trimis-o de urgenţă la Maternitatea "Elena Doamna", unde aceasta a ajuns în aceeaşi zi. Aici, fata a stat internată din 15 până în 17 martie, timp în care a urmat un tratament. După externare, la întoarcerea în Botoşani, fata a repetat analizele, care din nou au indicat probleme. Ulterior, tânăra a început să se simtă rău, iar duminică, 23 martie, a mers din nou la Maternitatea "Elena Doamna", unde a fost internată.

Familia tinerei a depus o plângere la Ministerul Sănătăţii, acuzându-i de neglijenţă pe medicii de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi care au tratat-o pe fată.

"Particip la această dramă cu sufletul şi nu pot să mă gândesc că s-a procedat corect din moment ce suntem aici. Nu am fost informaţi nici înainte de a treia operaţie, când a început să se desfăşoare, în ce circumstanţe, de ce, care au fost cauzele. Avocatul mamei a depus o plângere la Ministerul Sănătăţii, am vrea să facem şi alte demersuri, dar aşteptăm exact să se termine ancheta internă de la maternitate (...) A fost un moment în care prietena mea a fost conştientă, a răspuns la strângerea de mână. Aseară (miercuri-n.r.), la ora 18.00, a fost supusă unei dializei, acum este în comă indusă şi aşteptăm răspunsul doctorilor pentru a vedea ce să facem", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ştefan A., prietenul fetei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale