Dușa, la întâlnirea cu Stoltenberg: România va suplimenta și îmbunătăți contribuția la Forța de Răspuns a NATO

Dușa, la întâlnirea cu Stoltenberg: România va suplimenta și îmbunătăți contribuția la Forța de Răspuns a NATO

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit joi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care, referindu-se la progresele realizate în revizuirea și optimizarea Forței de Răspuns a NATO (NRF), oficialul român a evidențiat faptul că "România va suplimenta și îmbunătăți contribuția la NRF, inclusiv prin identificarea de forțe și capabilități pentru Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF)".

"România continuă implementarea măsurilor pentru operaționalizarea Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) din București, îndeplinind astfel toate responsabilitățile care revin țării noastre în calitate de națiune gazdă. De asemenea, avem în vedere un calendar ambițios privind punerea la dispoziția Alianței a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi opțiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianței în zona sudică a flancului estic aliat", a precizat ministrul Dușa, joi, în cadrul întâlnirii desfășurate la sediul Ministerului Apărării Naționale, după cum informează, într-un comunicat, MApN.

Potrivit sursei citate, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat teme de actualitate aflate pe agenda aliată, abordate și pe parcursul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, săptămâna trecută. Implementarea Planului de creștere a capacității operaționale a NATO, procesul de adaptare a Alianței pe termen lung în perspectiva Summitului de la Varșovia din 2016, precum și Misiunea Resolute Support din Afganistan au fost principalele subiecte de discuție, adaugă Biroul de presă al MApN.

În același context, ministrul Dușa a subliniat nevoia de redresare a bugetelor apărării și înscrierea acestora pe o tendință ascendentă. "Credibilitatea NATO va depinde în final de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităților militare de care avem nevoie în raport cu complexitatea contextului de securitate actual. România este ferm angajată în această direcție", a precizat oficialul român, citat de comunicatul MApN.

Sursa menționată adaugă că, referitor la nevoia de adaptare strategică a Alianței pe termen lung, la nivelul structurilor din sistemul național de apărare a fost deja lansat un proces inter-instituțional de analiză privind contribuțiile proprii la desfășurarea acestui proiect.

"În acest sens, una dintre propunerile avansate a fost ca România să devină un centru regional întrunit pentru activități de instruire și exerciții în regiunea de sud-est a NATO", precizează MApN.

Totodată, atât ministrul apărării naționale, cât și secretarul general al NATO au apreciat progresele înregistrate în consolidarea structurilor guvernului de uniune națională al Afganistanului și progresele "semnificative" în ceea ce privește modul de acțiune a forțelor afgane de securitate.

"România ocupă locul al treilea în rândul aliaților contributori cu trupe în cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari români activează pe o arie geografică largă, în nord, în centru și în sud", a subliniat ministrul apărării naționale.

Pornind de la parametrii agreați pentru misiunea din Afganistan, ministrul Dușa a evidențiat nevoia unei analize care să vizeze definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO în regiune, precum și flexibilitatea pe care țara noastră o va manifesta pentru identificarea modalităților de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a forțelor.

Programul secretarului general al NATO cuprinde și vizitarea sediului Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) din București, unde vor avea loc declarații de presă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria