Duşa: SUA măresc efectivele din România cu militari din Marină care au misiuni de operaţii speciale

Duşa: SUA măresc efectivele din România cu militari din Marină care au misiuni de operaţii speciale

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat, luni, că efectivele de militari americani pe teritoriul României vor fi suplimentate cu militari din forţele marine care au misiuni de operaţii speciale.

Duşa: SUA măresc efectivele din România cu militari din Marină care au misiuni de operaţii speciale (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă sporirea numărului de militari americani pe teritoriul României era planificată înaite de conflictul din Ucraina, ministrul a răspuns: "Şi informaţia aceasta a plecat greşit".

El a amintit că retragerea efectivelor din Afganistan se va face pe Aeroportul Kogălniceanu.

"Pe baza militară sunt peste 250 de militari care se ocupă de problemele administrative din bază şi, de asemenea, săptămâna trecută am aprobat în CSAT suplimentarea efectivelor de militari americani cu militari din forţele marine care au misiuni de operaţii speciale. Prin legea dată în Parlament, pot staţiona în România, în acelaşi timp, până la 1.600 de militari", a afirmat Mircea Duşă .

Chestionat dacă prezenţa acestor efective americane în România sporeşte garanţiile de securitate ale României, ministrul Apărării a răspuns: "Atunci când am intrat în NATO ne-am asumat anumite capabilităţi pe care România trebuie să le păstreze şi să le menţină operative. Când apare gestionarea unei situaţii de criză pe articolul 5, pe principiul apărării colective, aceste capabilităţi sunt complementare cu capabilităţile NATO şi ele asigură realizarea obiectivelor şi misiunilor pe care ni le-am asumat".

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat luni la Simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va fi de maximum 1.600.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea , a citit, marţi, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de şeful statului, Traian Băsescu , privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...