Fostul manager al Spitalului Socola nu a recunoscut faptele de care este acuzat (rechizitoriu DNA)

Fostul manager al Spitalului Socola nu a recunoscut faptele de care este acuzat (rechizitoriu DNA)

Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, Ștefan-Lucian Burlea, nu a recunoscut săvârșirea faptelor pentru care a fost trimis marți în judecată de DNA, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Din rechizitoriu reiese că inculpatul a admis pe parcursul anchetei că nu a participat efectiv la concursul din aprilie 2014 pentru un post de referent câștigat de Daniel Deaconița, care la acel moment nici nu se afla în țară, însă a declarat că nu-și amintește când a semnat contractul de muncă al persoanei respective sau dacă a semnat, ulterior, decizia privind constituirea unei comisii de disciplină care să îl cerceteze pe proaspătul angajat.

Acuzațiile procurorilor se bazează pe declarațiile martorilor și ale inculpaților, precum și pe alte probe de la dosar, inclusiv pe interceptări ambientale. Astfel, într-o discuție pe care a avut-o pe 5 martie 2015, Burlea a recunoscut că s-a intervenit la el pentru angajarea lui Daniel Deaconița.

În plus, Daniel Deaconița, care are calitatea de denunțător în dosar, a înregistrat o convorbire dintre el și soția sa, Alina Gabriela, din care reiese modul fraudulos în care a fost angajat.

"Deaconița Daniel: Măi, pe ce bază m-o angajat ăla la Socola? Pe ce bază m-a angajat ăla pe mine la Socola? (referindu-se la Popa Iulian Sebastian)
Deaconița Alina Gabriela: Ca să mă ajute pe mine. (...)
Deaconița Daniel: Și Popa o tras el mai bine sforile. Și dacă o vrut să te ajute, de ce o luat bani, dragă? Da? De ce o luat bani, dacă o vrut să te ajute?
Deaconița Alina Gabriela: Banii ăia nu o fost pentru el, mă!
Deaconița Daniel: Aaa, i-o dat mai departe, nu?
Deaconița Alina Gabriela: Da, bineînțeles că i-o dat mai departe, mă!
Deaconița Daniel: Ihi! Aaa, el a fost intermediaru?! Săracu! Ce băiat bun! Ce băiat bun! (...) Tu și cu domnul Popa! Ihi, da... 'Nu erau pentru el banii'... Și-o fi luat și el... Ți-o dat înapoi, ți-o dat... Ihi, da...
Deaconița Alina Gabriela: Du-te și-i spune lui Burlea să-ți deie banii, dacă tot sunteți prieteni.
Deaconița Daniel: Da? Eu nu-s prieten nici cu Burlea nici cu nimeni.
Deaconița Alina Gabriela: Eu plicul l-am dat sigilat, deșteptule!
Deaconița Daniel: Ihi! Ai dat plicul sigilat!
Deaconița Alina Gabriela: Da, mă, sigilat l-am dat! Și ăla o mai și căzut de bou!
Deaconița Daniel: Ihi! Ca să vezi!
Deaconița Alina Gabriela: Ca să știi! De ce o luat banii? Că nu erau pentru el banii!".

Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, Ștefan-Lucian Burlea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iași, sub acuzațiile de abuz în serviciu și fals intelectual.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Iulian Sebastian Popa, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, Adriana Medvichi, la data faptelor jurist la aceeași unitate medicală, și Gina Grecianu, consilier juridic, informează un comunicat al DNA remis marți AGERPRES.

Iulian Popa, aflat în arest la domiciliu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Adriana Medvichi este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual, iar Gina Grecianu este acuzată de abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 29 — 30 aprilie 2014, Ștefan-Lucian Burlea, împreună cu Iulian Popa și Adriana Medvichi, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unității medicale, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.

În continuare, comisia de examinare a semnat un proces-verbal și mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată "admisă", inclusiv la proba interviului care s-a susținut în fața membrilor comisiei de examinare. Ulterior, inculpatul Ștefan-Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.

"De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins și a primit de la soția candidatului declarat 'admis' suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reține o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului cumpărătoarei de influență. După ce procurorii anticorupție au fost sesizați și după efectuarea unor activități procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă", se arată în comunicat.

În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, Ștefan-Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de patru luni, începând cu data de 12 mai 2014, obținându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești.

DNA mai arată că, la data de 26 august 2014, Gina Grecianu, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanșare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfășurat în condițiile menționate mai sus, în condițiile în care cunoștea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.

"Prin această acțiune, s-a produs, pe de o parte, o vătămare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, prin nesancționarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajații instituției și pe de altă parte a fost obținut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând în considerarea perioadei mai — august 2014 ca vechime în muncă", precizează comunicatul.

În luna septembrie 2014, în condițiile în care era cunoscut faptul că se declanșase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni față de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, Ștefan-Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părți dintr-un imobil ce aparține inculpatului Popa Iulian Sebastian, până la concurența sumei de 8.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Alina-Gabriela Deaconița pentru cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, precum și față de Gabriela Manuela Enescu, pentru fals intelectual. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro