Gabriel Oprea: UNPR a votat întotdeauna pentru Justiția din România

Gabriel Oprea: UNPR a votat întotdeauna pentru Justiția din România

Președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat sâmbătă, la Timișoara, că partidul său a sprijinit întotdeauna Justiția și va face acest lucru și în continuare.

Întrebat de ziariști dacă se va ajunge la supunerea la vot în Parlament a unei eventuale cereri a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a încuviința începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea a răspuns că UNPR nu știe, încă, ce conține dosarul de la DNA în cazul Ponta.

"În momentul în care vom afla — încă nu știm ce se află în dosar, am dat și noi niște date generale—, întotdeauna UNPR a votat pentru Justiția din România, asta am făcut întotdeauna. Dar, încă o dată, vorbim de Constituție, vrem și noi să știm ce se întâmplă acolo. Cred că am spus foarte clar punctul de vedere", a declarat Gabriel Oprea.

El a subliniat faptul că în Constituție există un articol care spune că un om este vinovat sau nevinovat în urma unei hotărâri definitive și irevocabile a unei instanțe de judecată.

"Sunt două principii de bază ale UNPR care răspund la această întrebare (referitoare la Victor Ponta — n.r.). Toate partidele văd că și-au făcut filtre, foarte bine! Fiecare partid își face filtrele pe care le consideră că așa se face în orice proiect politic. Noi, UNPR, avem două mari principii: respectarea Constituției României, care spune la un articol că orice om este vinovat sau nevinovat printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată și este bine că este așa (...) și mai avem un principiu, cel al competenței, în sensul că poți fi competent și la 16 ani și la 100 de ani", a detaliat Oprea.

Vicepremierul a insistat pe stabilitatea economică și politică a țării, în contextul în care situația din jur este delicată, iar România trebuie să rămână un factor de stabilitate în zonă.

"Întotdeauna am sprijinit Guvernele din care am făcut parte, l-am sprijinit și pe președintele României (...) — mai ales într-o perioadă, și aici mă pricep puțin, pentru că am jobul acesta pe securitate națională, în care este un climat destul de sensibil, aș putea spune complex și complicat de securitate regională mai ales, cu ce se întâmplă în Ucraina, cu ce s-a întâmplat în Franța. Eu cred că România nu trebuie să intre într-o criză politică și cred că acest lucru, continuarea guvernării, aduce stabilitate economică și politică României. Referitor la cum comentează domnul Victor Ponta, mă gândesc că a comentat și comentează; noi nu comentăm", a afirmat vicepremierul.

Gabriel Oprea a reiterat faptul că el nu comentează deciziile Justiției, în care are încredere, și că instituțiile statului s-au întărit în ultima perioadă.

"Niciodată — sunt și eu și ofițer de Justiție militară la bază — nu am comentat deciziile Justiției din România și nu cred că trebuie să le comentăm. Eu am încredere în Justiție, am încredere, dacă tot vorbim de România, ne interesează și cred că mai ales în ultimul timp instituțiile statului s-au întărit și este foarte bine că este așa. Pe de altă parte, suntem parteneri în Guvern (...)", a explicat Oprea.

Vicepremierul a adăugat că politica UNPR a fost de întărire a securității naționale a României. "România este un stat sigur în momentul de față, este un stat care generează securitate și stabilitate în regiune și este respectată de partenerii noștri internaționali, suntem stat membru NATO și membru al Uniunii Europene. Și este foarte important acest lucru. Da, sunt pentru întărirea instituțiilor statului, între care și DNA, care am spus că este un exemplu și un etalon în momentul de față în Europa", a afirmat Gabriel Oprea.

Președintele UNPR a mai susținut că luni va merge împreună cu parlamentarul Ion Răducanu la Cotroceni pentru consultări cu președintele.

"Vom merge la consultări la Cotroceni (...) mai ales că ne interesează tot ceea ce este securitate națională și chiar am salutat faptul că domnul Iohannis și-a început primul proiect cu 2% pentru Armata Română — spuneam despre acest context de securitate — cu predictibilitate pentru zece ani, care este foarte important pentru domeniul apărării naționale", a conchis Gabriel Oprea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia