Galați: Mai multe cutremure, resimțite marți la Izvoarele; Primarul comunei: Oamenii vor răspunsuri, că sunt panicați

Galați: Mai multe cutremure, resimțite marți la Izvoarele; Primarul comunei: Oamenii vor răspunsuri, că sunt panicați

Risc Seismic

Mai multe cutremure însoțite de zgomote puternice au fost resimțite, în cursul zilei de marți, de locuitorii satului Izvoarele din județul Galați, unde, în aceeași perioadă a anului, în 2014 au fost înregistrate peste 30 de seisme, iar în 2013 nu mai puțin de 437.

Primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparține satul respectiv, Ioan Neculau, a declarat, miercuri, presei, că localnicii sunt speriați și că a informat Prefectura și Consiliul Județean Galați despre noul roi de cutremure, care au avut intensități cuprinse între două și trei grade pe scara Richter. El a precizat că în zonă sunt așteptați specialiști de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) pentru a restarta cele șase stații seismice amplasate în 2013.

"Am luat legătura și la prefectură, și la județ, și la Fizica Pământului (...) Două dintre cutremure, cele care s-au simțit mai rău, au fost înregistrate și la ei. Au spus că trimit un specialist să recalibreze aparatele. Oamenii vor răspunsuri, că sunt panicați", a spus Ion Neculau.

Conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), marți, între orele 10,17 și 17,28 , în județul Galați, au avut loc patru cutremure, două cu magnitudinea de 2 grade pe scara Richter, unul de 2,2 grade Richter și unul de 3,1 grade. Toate cele patru seisme au fost de suprafață, adâncimea variind între 5 și 14 km.

Cutremurul de 3,1 grade s-a produs la ora 13,08, la o adâncime de 6 km. Intensitatea epicentrală a fost I, iar orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Galați (16 km), Brăila (29 km), Măcin (37 km), Tecuci (52 km), Focșani (58 km).

Potrivit corespondentului AGERPRES, localnicii din Izvoarele trăiesc iar cu frica în sân din cauza cutremurelor.

"Iar au început să ne chinuie. Pe mine, m-au prins între uși. Era 13,30, la primul. Nici nu știam cum să mă mai feresc. Am zis că ne ducem în pământ. Și bubuia pământul....", a declarat Sultana Necula, una dintre localnice.

Pe Sanda Gurău, altă localnică, cutremurul a speriat-o așa de rău că nici nu mai are curaj să intre în casă. Femeii îi pare rău că s-a mutat din Galați la Izvoarele pentru a avea o bătrânețe liniștită.

Valentina Popa, de 90 ani, se teme să nu i se prăbușească locuința. "Au apărut crăpături noi peste cele vechi, nu știm ce om mai face, dar aici nu e lucru curat", a spus bătrâna.

Un număr de 30 de cutremure, cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014 în satul Izvoarele. Cu exact un an în urmă, la finele lunii septembrie, în satul Izvoarele s-au produs pentru prima oară mai multe cutremure, până în noiembrie înregistrându-se 437 de seisme, de diferite intensități. După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor. AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”