Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, finalizate. Urmează planurile de management

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, finalizate. Urmează planurile de management

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate, de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), România îndeplinindu-şi astfel o obligaţie ca stat membru UE, următoarea fiind elaborarea planurilor de management al riscului la inundaţii, până în martie 2016.

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, finalizate. Urmează planurile de management (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ca stat membru, România are obligaţia evaluării preliminare a riscului la inundaţii, până în martie 2012, a elaborării hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, până în martie 2014 şi a elaborării planurilor de management al riscului la inundaţii, până în martie 2016, a arătat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Doina Pană, joi, la conferinţa de presă organizată cu ocazia finalizării celei de-a doua etape.

Hărţile de hazard la inundaţii indică zonele potenţial inundabile din ţară, pe baza lor putându-se calcula şi viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură pe o anumită zonă. Peste acestea, trebuie suprapuse hărţile de risc, care cuprind obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potenţialelor pagube, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu.

Elaborarea hărţilor de hazard a început în 2006, însă finanţarea, de la bugetul de stat, a fost sistată, fiind reluată în urmă cu doi ani, după ce au fost accesate fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru acest proiect.

Hărţile de hazard au fost finalizate de ANAR la sfârşitul anului trecut, iar hărţile de risc ar fi trebuit elaborate de consiliile judeţene, conform Legii Apelor. Însă, tot anul trecut, a fost adoptată o hotărâre de Guvern, prin care s-a decis ca hărţile de risc să fie întocmite tot de ANAR, a spus ministrul Doina Pană.

Pentru aceasta, ANAR nu a făcut mari cheltuieli în plus, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Rîndaşu, directorul Departamentului Situaţii de Urgenţă din ANAR. Astfel, la nivelul ANAR costurile au fost estimate la 150.000 - 250.000 de euro, în timp ce, dacă aceste hărţi ar fi fost făcute de consiliile judeţene, costul lor estimat se ridica la 4 - 6 milioane de euro, a precizat acesta.

Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor fi transmise tuturor consiliilor judeţene şi vor putea servi autorităţilor locale pentru a decide cum să dezvolte anumite zone sau ce măsuri de prevenţie să ia. De asemenea, ele pot fi consultate de asiguratori, a arătat directorul general al ANAR Vasile Pintilie .

Acesta a mai spus şi că prognozele şi avertizările hidrologice vor fi mult mai exacte pentru ca inspectoratele pentru situaţii de urgenţă să intervină mai eficient.

Zonele cele mai vulnerabile din ţară din punct de vedere al inundaţiilor sunt în bazinul Siretului, Mureşului şi Prutului, potrivit reprezentanţilor ANAR.

Pentru elaborarea hărţilor de risc şi hazard, au fost scanate 1.549 râuri, totalizând aproximativ 33.478 km de cursuri de apă (reprezentând 42,4% din cei 78.905 km cadastraţi la nivel naţional), iar suprafaţa aferentă este circa 89.826 km2 (37,6% din suprafaţa ţării).

Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii realizate vor fi valorificate în reactualizarea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor la nivelul tuturor bazinelor hidrografice.

Totodată, pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională "Apele Române" va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor europene, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”