Hunedoara: Protest spontan la termocentrala Mintia; administrația promite plata salariilor și bonurile de masă

Aproape o sută de angajați ai termocentralei Mintia au protestat vineri dimineața în fața sediului întreprinderii, solicitând prelungirea contractului colectiv de muncă, plata avansului salarial pe luna iulie și tichetele de masă, acestea din urmă fiind întârziate cu 20 de zile.

Directorul termocentralei, Nicolae Codreanu, s-a întâlnit cu protestatarii și i-a informat că în cursul zilei de vineri vor putea intra în posesia tichetelor de masă și că drepturile bănești vor fi virate pe cardurile de salarii. După discuțiile cu acesta, o mare parte dintre protestatari s-au retras la locurile lor de muncă, a declarat președintele Sindicatului Liber al Energeticienilor, Ionel Ticula.

Liderul sindical a menționat că negocierile privind noul contract de muncă vor continua, Sindicatul Energeticienilor propunând semnarea unui acord de prelungire a celui vechi, valabil până la data la care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va fi divizat în sectoarele energetic și minier.

"Am cerut să fie semnat un acord de prelungire a drepturilor din vechiul CCM, până la divizarea CEH. Divizarea este necesară și impusă de faptul că societatea a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 168,5 milioane lei, bani care se folosesc pentru achiziția de certificate de emisii de carbon și pentru continuarea activității energetice", a precizat Ticula.

Actualul contract colectiv de muncă de la CEH va expira pe 1 august, în lipsa unui nou document angajații urmând să beneficieze doar de prevederile din contractul individual de muncă. Acest fapt ar însemna o reducere de 20% a veniturilor unui salariat, conform calculelor efectuate de Sindicatul "Muntele", de la aceeași unitate economică.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

3 Rău a ajuns Armata Română...

4 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

5 Firea minte cum respiră! Curentul o dă cu cracii-n sus pe moldoveancă!