Inculpații din dosarul Microsoft rămân în arest preventiv

Inculpații din dosarul Microsoft rămân în arest preventiv

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri menținerea în stare de arest preventiv a fostului ministru Gabriel Sandu, a primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, cercetați în dosarul Microsoft.

În cazul lui Nicolae Dumitru, Completul de 5 judecători a admis contestația la decizia de arestare doar în cazul infracțiunii de trafic de influență, însă a admis propunerea de arestare preventivă a lui pentru spălare de bani, de la data de 5 noiembrie până la 27 noiembrie.

"Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpații Sandu Gabriel, Cocoș Dorin și Ștefan Gheorghe împotriva încheierii (...) din Camera de Consiliu din data de 28/29 octombrie 2014 a ÎCCJ — Secția Penală. Obligă contestatorii inculpați Sandu Gabriel, Cocoș Dorin și Ștefan Gheorghe la plata sumei de câte 225 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (...). Definitivă", se arată în minuta deciziei de miercuri a instanței supreme.

Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Nicolae Dumitru sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Prin HG 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

"În cursul procedurii de achiziție, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare", se mai arată în comunicat.

DNA menționează că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș, Ștefan și Sandu, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

"La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate, D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ștefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoș (9.000.000 euro)", mai susțin procurorii DNA.

Referitor la faptele reținute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că și acesta a fost cooptat în afacere.

"Nicolae Dumitru trebuia să își exercite influența asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Șerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obține încheierea contractului. Pentru obținerea unui profit substanțial, care să asigure și plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administrația publică și astfel, în funcție de numărul de licențe achiziționat, prețul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 și 60% raportat la prețul de listă)", au constatat procurorii.

DNA a reținut că discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniștri și alte persoane implicate.

"Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu — ministru coordonator al SGG, Dan Nica — ministru al Comunicațiilor, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group, pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă și primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers", mai precizează DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”