Inspecția Judiciară nu promovează acțiune disciplinară în cazul judecătorilor implicați în dosarul de viol de la Vaslui

Inspecția Judiciară nu promovează acțiune disciplinară în cazul judecătorilor implicați în dosarul de viol de la Vaslui

Inspecția Judiciară (IJ) nu a promovat acțiune disciplinară în cazul judecătorilor implicați în dosarul de viol de la Vaslui după ce a constatat în urma verificărilor efectuate că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii privind exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.

Oficiali ai IJ au declarat, joi, pentru AGERPRES că în cazul judecătorilor care au dispus eliberarea tinerilor acuzați de viol s-au efectuat verificări ca urmare a unei sesizări înaintate de șeful CSM la 23 iunie și că față de aceștia s-a început cercetarea disciplinară în 24 iulie. Reprezentanții IJ au explicat că în urma administrării de probe și analizării actelor din cauză s-a dispus de către inspectori, în 2 septembrie, soluția de respingere, nefiind promovată acțiune disciplinară către Secția de judecători a CSM, deoarece s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99. lit. t din Legea 303/ 2004 constând în exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.

În august, Inspecția Judiciară a cerut, în urma verificărilor efectuate, sancționarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, procurorul de ședință care nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a tinerilor din Vaslui acuzați că au violat eleva.

Acțiunea este pe rolul Secției de procurori a CSM privind abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 literele m) și t) din Legea 303/2004 de către procurorul Ingrid Botezatu, urmând a fi discutată în data de 7 octombrie.

Dispozițiile de la art. 99 litera m) prevăd: "nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente", iar cele de la litera t): "exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență".

Parchetul General a constatat, în urma efectuării unui control la Parchetul pe lângă Judecătoria Vaslui, că Ingrid Botezatu, procurorul de ședință care nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzați că au violat o elevă, și-a exercitat funcția cu gravă neglijență.

Magistrații de la Curtea de Apel Iași au menținut, luni, măsura arestului preventiv pentru cei șapte tineri din comuna vasluiană Văleni, acuzați de viol și privare de libertate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași, Mihaela Micu Cheptene. Măsura arestului preventiv fusese luată în luna august de Judecătoria Vaslui.

Judecătoria Vaslui a decis, pe 17 august, înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile în cazul celor șapte tineri din Văleni.

Tot pe 17 august, Judecătoria Vaslui a anunțat prima sentință în acest dosar, toți cei șapte tineri fiind condamnați la închisoare cu executare pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durată de doi ani.

Pedepsele celor șapte variază între 5 ani și 8 luni și 8 ani și 4 luni de închisoare. Potrivit sentinței, Burada Silviu, cel care a luat-o în mașină pe victimă, a primit cea mai mare pedeapsă — în total 8 ani și 4 luni închisoare, iar pentru Avădanei Silviu, Paul Andrei Burlacu și Petrică Ionuț Bolboceanu instanța a decis efectuarea a 7 ani de închisoare.

Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Șurleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, au fost condamnați la 5 ani și opt luni închisoare cu executare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale