Iordache: Cererea PNL privind alegeri locale în două tururi - neconstituțională; nu cred că ar ajuta pe cineva acum

Iordache: Cererea PNL privind alegeri locale în două tururi - neconstituțională; nu cred că ar ajuta pe cineva acum

Cererea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin este neconstituțională, iar legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, în sensul avantajării unui partid politic, a declarat marți, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei.

"Este o cerere neconstituțională. Doamna Gorghiu, înainte de a spune, ar trebui să vadă deciziile Curții Constituționale, care și în 2012, dar și acum un an a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislația electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic. Punctul de vedere al doamnei Gorghiu putea fi susținut în Comisia pentru modificarea Codului electoral, care un timp a fost condusă de domnul Voicu. De ce atunci nu au avut un astfel de punct de vedere? E o întrebare la care mi-e greu să răspund", a precizat Iordache.

Întrebat dacă ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi, Iordache a răspuns negativ, fiind de părere că schimbarea modului de a alege primarii nu ar ajuta pe cineva acum.

"Fără îndoială, nu. De ce trebuie să bulversăm acum clasa politică, de ce trebuie să schimbăm o anumită logică, când și primarii, consilierii locali și partidele politice sunt pregătite cu un anumit sistem de vot și ar trebui acum, în avantajul... dar care sunt argumentele pentru care doamna Gorghiu ar dori să modifice acum, cu patru luni înainte de alegerile locale acest model de scrutin? (...) Pentru că, până la urmă, avem și noi primari, are și PNL-ul, are și UNPR-ul și nu cred că schimbarea modului de a alege primarii, în două tururi, ar ajuta pe cineva acum", a afirmat deputatul social-democrat.

Cât privește faptul că ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost și o solicitare a manifestanților, Iordache a spus că legea se modifică în Parlament, nu în stradă.

"Bun, dar până la urmă legea se modifică în Parlament, nu se modifică în stradă. Dacă are cineva ceva de spus, au fost amendamente, au fost discuții pro și contra, dar, până la urmă, legea se modifică în Parlament", a arătat acesta.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat luni că liberalii îi cer premierului Dacian Cioloș să emită o OUG pentru modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale