Judecătoare urmărită penal pentru corupţie. A primit bani şi păstrăvi, a pretins şi un ceas cu cuc

Judecătoare urmărită penal pentru corupţie. A primit bani şi păstrăvi, a pretins şi un ceas cu cuc

Patru judecători din Bihor sunt urmăriţi penal într-un dosar de corupţie, unul dintre aceştia, de la Curtea de Apel Oradea, fiind acuzat că ar fi primit bani, păstrăvi şi whisky, pentru a interveni la magistraţi de la Tribunalul Bihor, în cazul unei persoane condamnate pentru tentativă de viol.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus urmărirea penale în cazul judecătoarei de la Curtea de Apel Oradea Florica Roman, pentru faptele concurente de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului şi pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi a magistraţilor de la Tribunalul Bihor Ovidiu Daniel Galea - pentru abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual, Raluca Beatrix Cuc- pentru abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului, şi Denisa Daniela Vidican, la data faptelor judecător la Tribunalul Bihor, în prezent la Curtea de Apel Oradea, pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar a fost începută urmărirea penală şi faţă de Mariana Dorina Mihoc, avocat în Baroul Bihor, pentru favorizarea făptuitorului, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals (trei fapte), Gheorghe Jurca, pentru cumpărare de influenţă şi favorizarea făptuitorului și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Florina Nicoleta Roman, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), şi Gelu Agafiel Mărăcineanu, director general al SC Geoasset SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, se arată într-un comunicat de presă de luni al DNA.
Celor opt persoane li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit de la Gheorghe Jurca o sumă de bani "nedeterminată sub aspectul cuantumului" şi alte foloase, cum ar fi păstrăvi şi whisky, şi a pretins de la acesta un ceas cu cuc vechi, pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia "să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată".

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că judecătoarea Florica Roman a sfătuit-o pe avocata Mariana Dorina Mihoc ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa pentru tentativă la viol. În condiţiile în care pentru promovarea unei contestaţii în anulare, care este o cale extraordinară de atac, era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul anterior condamnării.

"În acest sens, suspecta Mihoc Mariana Dorina, avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a ajutat pe condamnat, prin iniţierea redactării înscrisului «Act de împăcare» între partea vătămată și condamnat (înscris antedatat, nesemnat de condamnat şi neautentificat), prin conceperea documentului intitulat «Declaraţie de retragere a plângerii penale», antedatat (ambele scrise de persoana vătămată) şi prin iniţierea emiterii unui înscris fals «Adeverinţă», emisă și semnată de Mărăcineanu Gelu Agafiel, director general SC Geoasset SRL (care conținea date nereale, nedatată şi fără număr de înregistrare)", au precizat procurorii.

Partea vătămată a acceptat să redacteze înscrisurile antedatate în schimbul unor sume de bani promise și oferite de rudele condamnatului și după ce a primit asigurări din partea avocatei că demersurile sale sunt legale.
Înscrisurile false au fost ataşate la contestaţia în anulare, care a și fost admisă, cu opinia separată a unui membru al completului de judecată.

Astfel, în 8 iunie 2010, avocata Mariana Dorina Mihoc a înregistrat la Tribunalul Bihor, în numele condamnatului, contestaţia în anulare. O zi mai târziu, preşedintele completului de la Tribunalul Bihor, Ovidiu Galea, a dispus preschimbarea termenului de judecată al contestaţiei în anulare din 24 septembrie 2010 în 16 iunie 2010. Galea motiva că preschimbarea termenului a avut la bază o cerere formulată de către condamnat, însă, în realitate, la dosar nu a existat nicio asemenea cerere.

La data de 4 martie 2011, ca urmare a înscrisurilor false care au fost depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei judecătoarei Florica Roman, completul de judecată de la Tribunalul Bihor, format din Raluca Cuc, Denisa Daniela Vidican şi un alt judecător, care a avut o opinia separată, a admis contestaţiile în anulare formulate de condamnat şi de partea vătămată Florina Nicoleta Roman împotriva deciziei din 2 iunie 2010, pe care au anulat-o în totalitate, fixând termen pentru rejudecarea recursului în 8 aprilie 2011, au mai scris procurorii în documentul citat.

Procurorii susţin că judecătoarele Raluca Cuc şi Denisa Vidican "au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile vădit false care au însoțit contestațiile în anulare".

"Cele două judecătoare care au refuzat să participe la deliberări, au apreciat drept probe concludente înscrisurile care erau vădit false, aspecte menționate și în opinia separată", au precizat procurorii.
În 8 aprilie 2011, la rejudecarea recursul, s-a decis încetarea procesul penal, ca urmare a faptului că s-a constatat împăcarea părţilor.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se mai arată că, printr-o decizie penală din 2 iunie 2010, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea unui inculpat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru tentativă de viol, hotărâre rămasă definitivă. În baza acestei decizii, condamnatul a fost încarcerat la 4 iunie 2010.

"Anterior punerii în executare a mandatului, acesta ar fi luat legătura cu Mihoc (fostă Petrulea) Mariana Dorina, avocat în cadrul Baroului Bihor şi mama prietenei inculpatului, pentru a găsi o modalitate să scape de executarea pedepsei, în condițiile în care fuseseră epuizate toate mijloacele de apărare legale. De asemenea, inculpatul, încarcerat fiind, i-a cerut cumnatului său, denunţător în cauză, să facă demersurile necesare pentru a-l ajuta să scape de închisoare", au precizat procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Cumnatul condamnatului a luat legătura cu avocata Mihoc, care i-a spus acestuia că, personal, dar şi prin intermediul lui Gheorghe Jurca, ar putea interveni la magistraţii din cadrul instanţelor din judeţul Bihor, pentru obținerea unei hotărâri favorabile.

"În vederea promovării unei căi extraordinare de atac, era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul, înaintea rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Totodată, avocata i-a comunicat denunţătorului că va trebui să o convingă pe partea vătămată să încheie un «Act de împăcare» antedatat, respectiv cu o dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare", au precizat procurorii.
În acest sens, rudele condamnatului ar fi reuşit să strângă 15.000 de lei din cei 30.000 lei cât se convenise cu judecătoarea Roman, în schimbul căreia au obţinut acordul persoanei vătămate de a întocmi un înscris antedatat, din care rezulta că părţile s-au împăcat anterior rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

"Înaintea realizării înscrisului fals, Roman Florina Nicoleta a primit asigurări de la avocata Mihoc Mariana Dorina că un astfel de demers este legal, nefiind de natură să atragă răspunderea penală a persoanei vătămate", potrivit procurorilor.

Din cauză că "Actul de împăcare" nu a putut fi semnat şi de inculpat, aflat în Penitenciarul Oradea, avocata Mihoc a conceput o "Declaraţie", antedatată "25 mai 2010", prin care persoana vătămată îşi retrăgea plângerea penală formulată împotriva inculpatului.

După redactarea "Actului de împăcare", scris de partea vătămată după un model dat de avocata Mihoc, aceasta din urmă a promovat în instanţă contestaţia în anulare. Avocata a motivat contestaţia arătând că la ultimul termen de recurs, 26 mai 2010, partea vătămată ar fi fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a aduce la cunoştinţa instanţei că a intervenit împăcarea părţilor.

"Pentru aceasta, a folosit o adeverinţă emisă vădit în fals de Mărăcineanu Gelu Agafiel, director general al SC Geoasset SRL, în scopul îndeplinirii condiţiilor de admisibilitate ale contestaţiei în anulare, potrivit indicaţiilor primite de la judecătoarea Roman Florica şi cu sprijinul avocatei Mihoc Mariana. În cursul demersurilor întreprinse de avocata Mihoc Mariana Dorina, pentru a obţine înscrisuri de împăcare şi/sau declaraţii de retragere a plângerii de la persoana vătămată, avocata (viitoarea soacră a condamnatului) a fost ajutată de Jurca Gheorghe, viitorul naş de cununie", au mai arătat procurorii în documentul citat.

Prin Încheierea din 16 iunie 2010 a Tribunalului Bihor, completul format din judecătorii Ovidiu Galea, preşedinte de complet, Denisa Vidican şi alt judecător, s-a dispus admiterea în principiu a contestaţiilor în anulare (fără ca instanţa să-şi motiveze soluţia), suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului.

"Din completul de judecată care a pronunţat Încheierea din 16 iunie 2010 a făcut parte judecătorul Galea Ovidiu, preşedinte de complet, care în urmă cu două săptămâni fusese preşedintele completului de recurs care a pronunţat condamnarea aceluiași inculpat la doi ani şi opt luni închisoare cu executare, în condițiile în care părțile nu ajunseseră la împăcare", au precizat procurorii.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”