Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Judecătorul Stan Mustaţă şi complicea sa rămân în arest după ce ICCJ le-a respins contestaţiile

Judecătorul Stan Mustaţă de la CAB şi complicea acestuia, grefiera Mariana Curea, rămân în arest în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie după ce instanţa supremă a respins contestaţiile celor doi împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară.

Stan Mustaţă (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut, miercuri, contestaţiile făcute de Stan Mustaţă şi de complicea acestuia, grefiera Mariana Curea, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis menţinerea celor doi în arest preventiv, în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

După deliberări, instanţa a respins contestaţiile celor doi astfel că aceştia rămân în continuare în arest.

Avocatul lui Stan Mustaţă a arătat, în faţa judecătorilor de la ICCJ, că magistratul a suferit recent "un atac vascular acut", ceea ce dovedeşte că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat din cauza regimului de detenţie, căruia nu-i face faţă. Avocatul a precizat că Stan Mustaţă a scăpat după acest atac vascular doar datorită intervenţiei prompte a colegilor de celulă şi a gardienilor, arătând că ulterior a fost spitalizat.

De asemenea, avocatul a cerut instanţei supreme judecarea lui Stan Mustanţă în libertate, în condiţiile în care dosarul de corupţie a fost trimis în judecată, ceea ce înseamnă că toate probele acuzării sunt conservate şi nu mai există riscul alterării lor din punct de vedere judiciar.

Avocatul a susţinut că trebuie avut în vedere şi totodată respectat principiul egalităţii de tratament, explicând că, la acest moment, în dosar sunt două persoane arestate şi alte două în libertate, deşi infracţiunile sunt globale.

La rândul ei, grefiera Mariana Curea le-a spus judecătorilor că are probleme de sănătate şi că documentele medicale depuse de avocaţii ei dovedesc acest lucru.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 8 august, măsura arestării preventive a lui Stan Mustaţă şi a Marianei Curea, decizia fiind contestată la instanţa supremă.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată în 23 mai, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut şi primit bani pentru soluţionarea favorabilă a mai multor dosare penale. Alături de el a fost deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, pentru complicitate la luare de mită.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustaţă spunea că îi este "prieten vechi", Florian Alexandru, un apropiat al clanului "Cămătarii" şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Stan Mustaţă şi Mariana Curea sunt în arest preventiv din 30 aprilie. Judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Mustaţă sunt "cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzaţiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Conform aceloraşi surse, o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

În 12 mai, Stan Mustaţă a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi admită pensionarea. CSM a amânat, în 29 mai, analizarea cererii lui Stan Mustaţă, până la soluţionarea definitivă a dosarului în care magistratul este acuzat de fapte de corupţie.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze