Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost reţinuţi

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost reţinuţi

UPDATE 18:34 Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost reţinuţi

UPDATE 17:59 Judecătorul Stan Mustaţă a revenit la DNA şi spune că ar putea pleca încătuşat

Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti Stan Mustaţă a revenit, marţi, la sediul DNA şi a arătat, la intrare, că există posibilitatea să fie reţinut de anchetatori, în vederea propunerii arestării preventive, reafirmând totodată că nu a cerut niciodată bani pentru a soluţiona favorabil dosare.

Magistratul a spus că nu ar fi luat niciodată liste de şedinţă de la instanţă, pentru a le da complicilor săi, în vederea identificării unor persoane dornice să le fi soluţionate favorabil dosarele penale, şi a menţionat că toate cauzele sale au fost soluţionate perfect din punct de vedere legal.

Referitor la judecarea unor dosare după codurile noi, Mustaţă susţine că a cerut inclusiv punctul de vedere al instanţei supreme în legătură cu modul de soluţionare, astfel încât să nu existe erori judiciare sau suspiciuni.

Judecătorul a precizat că există posibilitatea să fie reţinut de anchetatori şi şi-a dat acordul verbal de a fi filmat de către presă, în eventualitatea în care va fi surprins cu cătuşe la mâini.

UPDATE 16:19 - Mustaţă: Sunt vorbe, trebuie să-mi dovedească mita, nu că s-a discutat în nişte cercuri de prieteni

Judecătorul Stan Mustaţă a declarat, marţi, la ieşirea din sediul DNA, că el nu a favorizat pe nimeni şi că dosarul său este bazat "doar pe vorbe", şi anume pe discuţiile unor cunoştinţe de-ale sale, iar anchetatorii trebuie să dovedească faptul că a primit mită.

La ieşirea de la DNA, Mustaţă a fost întrebat de ce apare numele său în dosarul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache şi dacă există vreo legătură între acel caz şi actualul în care este vizat, iar el a replicat: "Vorbe, sunt doar vorbe".

"Oameni buni când Viorica Dinu a fost arestată îl judeca pe Dan Voiculescu . Hai, la revedere, hai, la revedere (...) Pot să dau o achitare într-un dosar al DNA-ului, dacă ar fi apărut numele meu în celălalat?", a spus Mustaţă.

Întrebat în ce relaţii era cu Florian Alexandru şi dacă îl folosea pe acesta pe post de intermediar în cazul comiterii unor presupuse fapte de corupţie, Mustaţă a spus: "Nu, nici vorbă nu ştiu acest lucru. Eu nu i-am zis nimic, el mie, nimic. Dar cică era o listă, verificaţi lista. Dacă veţi găsi pe cineva acolo pus în libertate, dacă veţi găsi pe cineva achitat sau dacă veţi găsi pe cineva cu pedeapsa micşorată, atunci procurorii DNA au dreptate, dar veţi vedea că sunt doar vorbe".

Totodată, la întrebările jurnaliştilor, Mustaţă a negat că a băut o cafea cu fostul judecător al ICCJ Anton Pandrea în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu , arătând că este o poveste inventată de presă: "Niciodată. Doar vorbe. Şi, apropo de vorbe, era un coleg, nu eram eu acel judecător, era un coleg de-al meu. Colegi de-ai dumneavoastră au lansat această vorbă, erau ăia de pe Luju care erau şi acoperiţi. Eu am fost şi sunt curat, nu aveam cum. Eu aveam un cerc de prieteni...".

Întrebat la ce se referă când spune că jurnaliştii de la Luju sunt "acoperiţi", Mustaţă a zâmbit şi a întrebat dacă nu cumva şi jurnaliştii care îl intervievează sunt "acoperiţi": "Nu sunt şi pe aici? Care sunt? Hai la revedere...".

Mustaţă a mai răspuns că nu crede că DNA face presiuni prin declanşarea acestui dosar, adăugând că procurorii anticorupţie trebuie să dovedească acuzaţiile pe care le lansează: "Trebuie să mi-o dovedească mita. Că s-a discutat în anumite cercuri, prieteni, că o să vorbească să ajungă la mine, să pot să... în mai multe dosare, nu ştiu, patru, unul e într-adrevăr MM Stoica şi unul da, Dan Voiculescu, cu ăsta începe... Că nu ştiu ce prieten de-al meu s-a întâlnit cu nu ştiu ce prieten de-al lui şi că s-a promis că ar urma să... Niciun fel de sume. În ordonanţa procurorului nu e vorba de niciun fel de sume".

Întrebat de ce numele său a fost legat de mai multe scandaluri de-al lungul vremii, ultima oară fiind în cel privind favorizarea lui Dinel Staicu, magistratul a răspuns: "S-a zis acolo că aş fi dirijat, cei doi preşedinţi de secţie ar fi dirijat contestaţia lui Dinel. Deci legea spunea atunci la fel ca şi acum că cererea pentru contestaţie se soluţionează de instanţa care a soluţionat recursul. Deci trebuia să meargă la secţia I. La secţia I, unde eram eu, cum s-a putut dirija când erau trei contestaţii în anulare? Sunt acte şi documente, totul este la vedere, una a fost respinsă, una retrasă, iar una soluţionată. La primele două eu eram în concediu".

"În şedinţa din data de 29.04.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, a precizat sursa citată.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, un grefier de la aceeaşi instanţă şi alte patru persoane sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...