Kilograme de aur şi sute de obiecte de lux. FBI a confiscat şi vrea să păstreze averea ascunsă de Radu şi Diana Nemeş într-un buncăr

Kilograme de aur şi sute de obiecte de lux. FBI a confiscat şi vrea să păstreze averea ascunsă de Radu şi Diana Nemeş într-un buncăr

După arestarea soţilor Diana Nemeş şi Radu Nemeş de FBI, la jumătatea lunii martie, şi extrădarea lor în România, în mai, agenţii federali americani au pătruns în buncărul pe care aceştia l-au folosit pentru a depozita numeroase bunuri de valoare. Poliţiştii au confiscat haine de lux, veselă din argint, mai multe kilograme de aur sub formă de monede, cel puţin 12 arme.

Acum, autorităţile americane au cerut ca toate acestea să intre în posesia guvernului federal, ca bunuri obţinute ilicit şi preluate în urma investigaţiei, pentru a fi scoase la licitaţie publică, transmite portalul de ştiri seattlepi.com, fără a preciza însă dacă această cerere a fost şi aprobată.

Câteva dintre bunurile confiscate de americani de pe domeniul din Washington al soţilor Nemeş:

  • 3,2 kilograme de aur, sub formă de 113 monede a câte o uncie (28,35 grame)
  • 7 vehicule, printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes Benz S600 din 2003
  • 21 de cutii cu monede de argint, alături de alte 256 de monede de argint - greutate totală necunoscută
  • 25 de monede de argint de un dolar (709 grame)
  • 50 de medalioane de argint, mai multe alte monede tot de argint
  • haine de lux, printre care şi pantaloni Gucci pentru copii
  • 31 de geci de piele, printre care şi un costum bărbătesc din catifea, marca Versace, şi o haină de damă făcută din blană de nurcă şi piele de şarpe
  • 43 de perechi de încălţăminte, printre care şi o pereche de cizme stil cowboy, din piele de crocodil
  • 26 de genţi şi poşete de lux
  • 115 ceasuri şi bijuterii
  • 12 arme, printre care o puşcă stil AR-15 şi una de calibru 22
  • 6 televizoare şi 10 iPaduri
  • statui Micky şi Minnie Mouse sculptate din cristal Swarovski
  • două pocale din argint masiv, în formă de capete de cai
  • 89.000 de dolari din conturi bancare

Prejudiciul suferit de statul român ca urmare a evaziunii comise în afacerile cu motorină pentru care este acuzat Nemeş se ridică la aproximativ 56 de milioane de euro. Totodată, cei doi sunt acuzaţi şi că au folosit banii negri obţinuţi din vânzarea de motorină prin firme-fantomă pentru a-şi cumpăra mai multe proprietăţi imobiliare în SUA, folosindu-se de alte societăţi-paravan înregistrate în statul american Washington.

Atunci când au fost săltaţi de FBI în baza cererii de extrădare trimisă de autorităţile române, soţii Nemeş au lăsat o adevărată avere în proprietatea lor din Yelm, un domeniu care se întinde pe mai bine de 214.000 de metri pătraţi şi care include, printre altele, şi un buncăr. Agenţii federali americani au folosit echipament radar care penetrează solul pentru a căuta aurul pe care soţii Nemeş îl îngropaseră.

Divizia din Seattle a FBI a lucrat alături de autorităţile române pentru a-i investiga pe soţii Nemeş, încă din 2012. În dosarul orchestrat de Direcţia Naţională Anticorupţie se arată că Radu Nemeş spăla banii obţinuţi din vânzarea de motorină prin firme-fantomă cu ajutorul băncilor din Dubai şi SUA. Cei doi au fugit din România în 2012.

Pe lângă obiectele exotice, soţii Nemeş şi-au ascuns banii în clădiri şi proprietăţi imobiliare, maşini şi cel puţin un yacht. În mandatul în baza căruia au confiscat bunurile, autorităţile americane arată că toate finanţele cuplului sunt „îmbibate de bani obţinuţi fraudulos, prin activităţi de spălare de bani şi au fost finanţate în mod principal, dacă nu exclusiv, de câştigurile obţinute prin schema lor de avziune fiscală din România”.

Soţii Nemeş au fost arestaţi de FBI pe 18 martie. Atunci, ei au realizat şi o primă inspecţie a proprietăţii. Având motive să creadă că românii au îngropat mai multe cutii cu metale preţioase, agenţii s-au întors la scurt timp după această dată cu echipament radar care poate depista metalele sub pământ. În motivarea trimisă instanţei americane pentru eliberarea mandatului de arestare, FBI arată că soţii Nemeş au călătorit de numeroase ori în SUA, zburând la clasa I şi cazându-se în hoteluri de lux. În puţin peste 12 luni, ei au cheltuit mai bine de 235.000 de dolari pe haine şi accesorii de lux, scoţând sute de mii de dolari cash din conturi.

Deseori, Radu Nemeş călătorea cu sume impresionante asupra sa. Totodată, documentele americanilor mai arată că, la o singură vizită, Radu Nemeş a cheltuit mai bine de un milion de dolari la un magazin de metale preţioase din Federal Way, cumpărând aur sub formă de lingouri şi monede.

Yachtul soţilor Nemeş, botezat Ramaya, a fost mutat în apele americane în 2012, înainte aflându-se în Mediterană. Ambarcaţiunea marca Azimut, cu o lungime de peste 21 de metri, a fost vândut câteva luni mai târziu, pentru 2,3 milioane de dolari. Casa pe care Radu şi Diana Nemeş o ridicaseră în Yelm a costat peste 2,8 milioane de dolari.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/scandalul-de-evaziune-din-jurul-regelui-motorinei" target="_blank">View the story "Scandalul de evaziune din jurul „regelui motorinei”, Radu Nemeş" on Storify</a>]

Intrările în buncărului familiei Nemeș FOTO United States Attorney's Office

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante