Kovesi: Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale; trebuie să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a arătat marți, într-un interviu la Europa FM, că problema corupției se rezolvă și cu prevenție și a dat exemplu necesitatea modificării regulilor de atribuire a contractelor publice.

"În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislația, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilitățile", a spus Kovesi.

Ea a menționat că în legislație încă există dispoziții contradictorii, care permit șefilor unor instituții să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. "Este important ca proiectele de legi să plece de la observațiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achizițiilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public", a arătat șeful DNA.

Ea a adăugat că pârghiile pe care le au procurorii în ceea ce privește confiscarea averilor ilicite sunt suficiente în prezent, numai că eforturile DNA trebuie susținute de Ministerul Finanțelor, care pune în executare deciziile de confiscare.

"Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu", a exemplificat Kovesi.

Ea a mai arătat că există oameni condamnați care, după ce sunt eliberați din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obținute ilegal, iar eforturile polițiștilor și procurorilor trebuie susținute de Ministerul Finanțelor. "O persoană care nu-și plătește impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înțeleg de ce nu se procedează așa și în cazul celor corupți, pentru care există decizii de confiscare", a afirmat Kovesi

Procurorul șef al DNA a explicat că există corupție și la nivelul instituției pe care o conduce, fiind unele cazuri de scurgeri de informații din dosarele de anchetă, chiar dacă se dă o atenție crescută la selectarea personalului. Ea a mai spus că este util și ajutorul din partea cetățenilor, atât prin sesizări, cât și prin colaborare, atunci când sunt audiați în calitate de martori. "Există o stare de așteptare foarte mare din partea cetățenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste în care cetățenii au cerut independența DNA, au cerut ca influența politică să nu se răsfrângă asupra DNA", a mai declarat Kovesi. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 12 state au activat Garda Națională din cauza revoltelor care s-au extins pe întreg teritoriul american

3 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

4 Economia Suediei, țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus, a crescut în primul trimestru

5 Procurorii din Bulgaria au găsit în timpul unei percheziții la un ministru o listă cu patroni de presă și afac…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel