KOVESI: Românii, mai eficienţi ca SRI

KOVESI: Românii, mai eficienţi ca SRI

Laura Codruta Kovesi: Numarul de sesizari/ denunturi primite de la cetateni a crescut anul acesta cu aproximativ 63%/ Doar 17% din dosarele DNA au avut la baza sesizari din oficiu, in urma unor anchete de presa sau primite de la serviciile de informatii

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca in anul 2014 doar 17% din dosarele inregistrate la DNA au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, iar cea mai mare parte a sesizarilor a venit de la cetateni si institutii publice, altele decat serviciile de informatii.

"Desi exista o perceptie referitoare la cresterea implicarii SRI in activitatea DNA, am constatat ca in acest an doar 17% din dosarele inregistrate au avut la baza o sesizare din oficiu pe baza informatiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informatii, spre deosebire de anul 2010, cand 19% din dosare au avut la baza aceasta modalitate de sesizare", a spus Kovesi, citat de Agerpres.

Ea a subliniat ca, fata de anii anterior, a crescut cu aproximativ 63% numarul de sesizari/denunturi pe care procurorii le primesc de la cetateni, ceea ce arata gradul de incredere al populatiei in DNA.

"Pana in acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizari de la persoane fizice si juridice private, fata de 1.032 primite in anul 2010. Te adresezi unei institutii numai daca ai incredere in ea si stii ca exista o sansa rezonabila sa primesti solutia corespunzatoare. In primele 10 luni din acest an am inregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizarilor/denunturilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizarilor unor institutii publice (altele decat serviciile de informatii)".

Kovesi a precizat ca, spre deosebire de anii anteriori, DNA se bazeaza acum mai mult pe denunturi si sesizari de la cetateni pentru a porni investigatii si mai putin pe sesizarile de la alte institutii sau pe sesizarile din oficiu.

Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei "Anti-corruption Sustainability in Romania", la care au mai participat presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, reprezentanti ai Centrului Roman de Politici Europene, Fundatiei Konrad Adenauer si Ambasadei Marii Britanii in Romania.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...