Medic oncolog: În 2012 au apărut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân

Medic oncolog: În 2012 au apărut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân

Cancerul de sân este în România pe primul loc din punct de vedere al incidenței și al mortalității, în anul 2012 apărând 8.981 cazuri noi, iar prevalența era aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, a declarat miercuri într-o conferință de presă conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog.

"În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și pe primul loc din punct de vedere al mortalității și atunci că sigur mai avem mult de luptat și de tras semnale de alarmă vizavi de percepția bolii, de frica de boală, de conștientizarea în rândul populației apropo de această boală și de importanța prevenției în cancerul de sân. Pentru România, incidența cancerului de sân aș spune că este mare pentru că ajungem la 25 la suta de mii de paciente, ceea ce este un număr mare, iar mortalitatea 16,7 și asta este o mortalitate foarte mare, iar prevalența la rândul ei este de 33,388 la suta de mii de paciente, deci o prevalență mare. Date mari care se apropie sau sunt puțin mai mari decât cele din Europa Centrală și de Est și care sunt puțin mai mici față de toată Europa, dar nu aș spune că sunt mai mici vizavi de mortalitate", a afirmat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, la o conferință pe tema cancerului la sân.

Ea a punctat că prevalența și incidența maximă a bolii este între 50 și 65 de ani.

"Importantă, alături de ghidurile de screening, este problema de cunoaștere în așa fel încât femeii să nu îi fie frică să meargă la doctor, să știe să își autopalpeze un sân și să nu îi fie frică de diagnostic, pentru că în practica mea cele mai multe eșecuri, datorită prezenței tardive la doctor, s-au datorat fricii de diagnostic, dacă este cancer. Poate să fie cancer, dar cancerul poate fi tratat dacă îl descoperim la început", a spus conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

La rândul său, medicul primar oncologie Dan Jinga a spus că în general screeningul începe la 50 de ani în România și se încheie la 65 de ani.

"Screeningul se bazează pe examenul clinic, se bazează pe mamografie și pe ecografie repetate după un anume tipic. Dacă femeia provine dintr-o familie cu risc crescut, dacă are rude de gradul I afectate această femeie este supusă screening-ului la vârsta de 40 de ani, începând cu vârsta de 40 de ani și există protocoale naționale și internaționale care prevăd și pentru vârste mai mici de 40 de ani chiar până la 25 de ani dacă familia respectivă are o încărcătură genetică înaltă, dovedită", a arătat Dan Jinga.

Medicul a spus că screeningul pentru grupele de vârstă 50-65 de ani este compensat 100%, se face pe bază de trimitere de la medicul de familie și pe adeverința de asigurat. "Această tehnică poate fi adresată și pacienților între 40 și 50 de ani în mod gratuit și peste 65 de ani în mod gratuit atunci când există o indicație oncologică", a precizat dr. Dan Jinga.

El a susținut că din cauza numărului mic de medici specializați în acest domeniu și al personalului medical aferent, procedurile de screening sunt mai degrabă "ocazionale".

"În momentul de față suntem doar 360 de oncologi în România. Acești 360 de oncologi împreună cu 140 de hematologi, adică 500 de oameni sunt implicați în administrarea tratamentelor pentru 105.000 de pacienți în fiecare an. Fiecărui medic îi revine în România în medie 450 de proceduri terapeutice pe lună, enorm. Din punctul de vedere al oncologilor, abia avem timp să tratăm pacienții bolnavi", a explicat Dan Jinga.

Pe de altă parte, dr. Șerban Arghir Popescu a precizat că prin intermediul subprogramului de reconstrucție mamară, care a debutat în luna iunie, s-au rezolvat șase cazuri la Spitalul Agripa Ionescu din București și 16 cazuri la Spitalul Universitar București.

El a explicat că prin subprogram se asigură achiziționarea unor expanderi tisulari, un fel de implanturi siliconice care se umplu treptat cu ser fiziologic și creează un surplus de părți moi sub care se poate plasa un implant siliconic definitiv. Expanderul tisular costă în jur de 650 de euro, în timp ce un implant cu gel coeziv costă 450 de euro.

Dr. Șerban Arghir Popescu a menționat că "există listă de așteptare de ordinul a 50-60 de paciente la unitățile care deja sunt cunoscute pentru intrarea în acest subprogram".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”