Ministrul Cîmpeanu propune conducerii UMF posibilitatea preluării Institutului Cantacuzino

Ministrul Cîmpeanu propune conducerii UMF posibilitatea preluării Institutului Cantacuzino

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis săptămâna trecută o scrisoare rectorului Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, Ioanel Sinescu, în care-și exprimă disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea deblocării situației existente la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino". În acest sens, ministrul Educației și Cercetării Științifice a propus rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilității de a prelua coordonarea acestui institut.

"Având în vedere competența, expertiza, precum și interesul manifestat în ultima perioadă de către reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București, față de situația Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino', vă rugăm să aveți amabilitatea de a analiza posibilitatea că universitatea pe care o conduceți să preia coordonarea acestui institut", se precizează în documentul remis conducerii UMF "Carol Davila".

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, propunerea demnitarului ține cont de faptul că UMF 'Carol Davila' 'beneficiază de cei mai buni specialiști în domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoaștere internațională, dar și de persoane cu experiență și rezultate remarcabile în ceea ce privește managementul unităților și instituțiilor din domeniul medical'.

"Aceasta, dar și interesul manifestat de reprezentanții universității față de viitorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino' fac din UMF 'Carol Davila'  'cea mai potrivită instituție pentru a prelua și eficientiza activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino'", se arată în scrisoare. 

Institutul de Seruri și Vaccinuri 'Dr. Ion Cantacuzino' a fost înființat prin legea publicată în MO în 1921 și promulgată de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.

Regia autonomă 'Institutul Cantacuzino' a fost fondată prin Decizia Guvernului Nr. 1247  din 4 decembrie 1990, bazată pe Legea Nr. 15/ 1990 privitoare la reorganizarea întreprinderilor de stat în regii autonome și societăți comerciale.

Institutul Cantacuzino a fost reorganizat în institut public în regim extrabugetar prin HG 133 din 30/03/1994.

Institutul 'Cantacuzino', care era în coordonarea Ministerului Sănătății și Familiei prin HG 1563/2008, a trecut în coordonarea Ministerului Educației Naționale prin HG 844 /2014.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare și inovare coordonate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a susținut finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de Institutul'Cantacuzino', în perioada 2009-2014.

În comunicatul ministerului se precizează că, urmare a gestionării deficitare a resurselor, anul 2015 a găsit Institutul 'Cantacuzino' cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajați din cei 1.600 câți erau în 1989 și niciun vaccin pe linia de fabricație.

De asemenea, subliniază sursa citată, inventarul produselor pe care Institutul 'Cantacuzino' nu le mai fabrică din cauza licențelor pierdute în 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) și un ser antigen pentru IDR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…