Ministrul Justiției: Se fac demersuri la CE pentru o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare

Ministrul Justiției: Se fac demersuri la CE pentru o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare

Problema penitenciarelor din România trebuie rezolvată în perioada următoare, deficitul fiind de circa zece mii de locuri, a declarat vineri, la Reșița, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Potrivit acestuia, în prezent se fac demersuri la Comisia Europeană (CE) pentru a se obține o linie de finanțare pentru construcția de noi penitenciare.

'Noi am făcut un apel la nivel european, o scrisoare comună către Comisia Europeană, împreună cu ministrul italian de Justiție. S-au alăturat mai multe state, iar până în martie sperăm să fie cel puțin zece, care să facem acest demers către Comisia Europeană, pentru a încerca să obținem o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare. Deficitul este de cel puțin zece mii de locuri, la nivel național (...)

Nu e ușor să spui că vrei să construiești penitenciare, în măsura în care este nevoie, la fel de mult, să construiești școli și spitale. Este foarte greu de pus în balanță, însă și acestea trebuie făcute. Investind în penitenciare, investești în siguranța publică. Dacă ai condiții normale în penitenciare, decente, riscul de a săvârși noi fapte când ieși de acolo este dovedit că e mult mai mic', a precizat ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, pentru anul 2015 se încearcă demararea construcției a două noi penitenciare, cel mai probabil, în municipii reședință de județ, acolo unde acestea sunt amplasate în centrele orașelor, unde este aproape imposibil să dezvolți condiții decente, din cauza spațiului restrâns.

'În aceste cazuri, singura soluție este să închizi respectivele penitenciare și să construiești altele noi, în afara orașului. Iar pentru a reabilita ceea ce se poate reabilita, înseamnă circa un miliard de euro pentru următorii ani.

Este un cost care impune o dezbatere publică serioasă, să vedem dacă societatea este pregătită să facă această investiție de un miliard de euro, în următorii cinci ani, pe lângă cei 500 milioane euro investiți în sediile de instanță', a subliniat ministrul Cazanciuc.

Până atunci, însă, pentru anul în curs, se dorește, ca o soluție intermediară, înființarea unui sistem de video-conferință, în așa fel încât, să nu mai fie nevoie ca deținuții să fie deplasați pentru orice în fața instanței de judecată, ci să poată fi audiați prin sistemul video.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a efectuat, vineri, o vizită la Tribunalul Caraș-Severin, Judecătoria Reșița și Judecătoria Caransebeș, unde a avut întâlniri cu magistrații, personalul instanțelor și avocații din județ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...