MJ propune ca arestații și deținuții fără resurse financiare să fie scutiți de taxa de timbru pentru actele de identitate

Ministerul Justiției propune ca persoanele aflate în arest sau în detenție și care nu au resurse financiare să fie scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, fiind identificați în acest sens aproape 3.800 de deținuți. MJ a lansat luni în dezbatere publică proiectul de lege pentru completarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.

În nota de fundamentare se arată că persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, unei măsuri educative privative de libertate, respectiv persoanele aflate în arest preventiv în unitățile sistemului administrației penitenciare, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot exercita dreptul la vot prin intermediul unor urne speciale în interiorul locului de deținere, numai în baza unui act de identitate valabil.

Pentru susținerea reglementării este invocat articolul conform căruia ''Tratamentul nu trebuie să pună accentul pe excluderea deținuților din societate, ci dimpotrivă, pe faptul că ei continuă să facă parte din ea. În acest scop, trebuie recurs, în măsura posibilului, la cooperarea organismelor comunității pentru a ajuta personalul locului de deținere în sarcina sa, de reclasare a deținuților. Trebuie să se facă demersuri în vederea salvgardării, în măsura compatibilă cu legea și pedeapsa de executat, a drepturilor referitoare la interesele civile, beneficiul drepturilor siguranței sociale și a altor avantaje sociale ale deținuților''.

"Ținând cont de situația specială în care se regăsește această categorie de alegători, administrațiile locurilor de deținere au obligația să asigure acestora toate condițiile pentru exercitarea în mod liber a dreptului la vot. (...) Având în vedere situația de excepție a persoanelor private de libertate reglementată în art. 41 alin. (2) din OUG 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum și faptul că multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare în cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberării actelor de identitate (cheltuieli de producere și eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărților de identitate ș.a.) se impune inițierea unor demersuri de către autoritățile și instituțiile competente ale statului, prin care să se soluționeze problematica intrării în legalitate a tuturor persoanelor aflate în custodie, cu acte de identitate expirate", menționează inițiatorul proiectului.

MJ arată că, din efectivul total de 30.192 deținuți aflați în unitățile penitenciare la 29 decembrie 2014, au fost identificați 5.709 deținuți fără acte de identitate sau care le au expirate.

"Numărul total al persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare în cont, aflându-se în imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775. Costurile totale necesare eliberării actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 lei. Din 25.447 persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu posedă acte de identitate sau posedă acte de identitate a căror valabilitate este expirată. Costurile la care se ridică eliberarea actelor de identitate pentru persoanele custodiate de unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare în cont, sunt estimate la 29.087,5 lei", se mai spune în document. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!