Monica Iacob Ridzi, pe blogul personal: Mă rog la Dumnezeu în fiecare clipă să nu mor în penitenciar

Monica Iacob Ridzi, pe blogul personal: Mă rog la Dumnezeu în fiecare clipă să nu mor în penitenciar

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci de închisoare pentru abuz în serviciu, susține într-o postare pe blogul personal că starea sa de sănătate s-a înrăutățit și că are nevoie de investigații medicale urgente, deoarece suferă de boli grave.

Ea arată că principala problemă a sistemului de detenție este subfinanțarea din ultimii 25 de ani și face un apel public la ministrul Justiției să meargă prin penitenciare pentru a cunoaște personal condițiile în care trăiesc deținuții, dar și cele în care lucrează angajații din acest sistem.

"Sunt două săptămâni de când sunt în penitenciar dintr-o gravă eroare judiciară, două săptămâni de chin, de umilință, de durere, de suferință. Două săptămâni în care m-am simțit tot mai rău, două săptămâni în care medicul penitenciarului — o doamnă căreia nu am ce să-i reproșez — văzând cât îmi este de rău, a făcut eforturi să mă trimită la un spital pentru investigații ce îmi sunt urgente și necesare având în vedere bolile grave de care sufăr", scrie Monica Iacob Ridzi.

În opinia sa, sistemul medical în penitenciar "nu este bine gândit", Ridzi afirmând că deși asistența medicală de specialitate este bine reglementată în lege, este greu aplicabilă în practică. Ea arată că medicamentele sunt foarte puține, cele extrem de necesare lipsesc, iar fondurile pentru analize sunt limitate.

"Pentru condițiile din penitenciare nu sunt vinovați directorii penitenciarelor, pentru imposibilitatea efectuării unor investigații necesare deținuților, nu sunt vinovați medicii din penitenciare. Vinovații sunt cei care, subfinanțând în mod constant Administrația Națională a Penitenciarelor, au generat o situație critică în acest moment. Ar trebui să răspundă penal pentru asta. Așa prevede art. 5 alin. 2 din Legea 254/2013! Mă întreb câți oameni trebuie să mai moară în penitenciare sau să se îmbolnăvească grav, câte procese să mai piardă România la CEDO pentru ca să se facă ceva și pentru cei care, odată ajunși în penitenciare sunt condamnați, a doua oară, la umilință?", scrie Monica Iacob Ridzi.

Ea acuză și condițiile de detenție, începând cu faptul că la vizită a fost separată de copii și continuând cu cele din celule.

"Am fost condamnată să stau în frig, mă încălzesc — ca și celelalte deținute — cu sticle cu apă încălzită la filtrul de cafea, am fost condamnată să fac duș de trei ori pe săptămână în cele zece minute cât este apă caldă acum (cele zece minute la împart cu colega de cameră pentru că avem un singur duș — de fapt, o țeavă de duș, dar ne bucurăm ca niște copii când o avem...)", scrie Ridzi.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului mai arată că are voie doar la o plimbare de o oră pe zi, deși bolile de care suferă îi recomandă mișcarea. De aceea, scrie Monica Ridzi, își completează nevoia de mișcare mergând prin celulă.

"Prin urmare, fac sute de pași pe lungimea de trei metri a celulei în care stau și mă rog la Dumnezeu în fiecare clipă să nu mor în penitenciar, cum au mai murit oameni bolnavi în penitenciarele din România", afirmă Monica Iacob Ridzi, adăugând că din cauză că organismul său este lipsit de imunitate a început să ia antibiotice pentru a preveni contractarea unei alte infecții mai grave, ce i-ar putea provoca decesul.

"Vă rog public, domnule ministru al Justiției, să mergeți personal în penitenciare și să vedeți condițiile în care sunt ținuți deținuții și în care lucrează angajații penitenciarelor. Poate atunci veți aloca mai mulți bani celor care, nu din vina lor, sunt condamnați a doua oară odată ajunși în penitenciare", adaugă Monica Iacob Ridzi.

În final, fostul ministrul afirmă că postarea sa este "un apel la reflecție" și "un apel disperat". "Înțeleg să îmi duc crucea până la capăt. Însă, înțeleg să vreau să trăiesc cu gândul la copiii mei, de care nicio 'instanță', de care nimeni nu mă poate despărți. Ei sunt, la urma urmei, singura determinare pe care o mai am", conchide Ridzi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor