Mustaţă: E un final tragic de carieră. Trebuia să-mi aleg prietenii exigent

Mustaţă: E un final tragic de carieră. Trebuia să-mi aleg prietenii exigent

Judecătorul Stan Mustaţă a declarat marţi, la revenirea în sediul DNA, că activitatea sa profesională se încheie "tragic" şi că îşi reproşează modul în care şi-a ales prietenii, arătând că ar fi trebuit să fie mai exigent în legătură cu cei cu care a discutat.

Magistratul Curţii de Apel Bucureşti a revenit marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a fost citat de anchetatori, el arătând la intrarea în sediul instituţiei că nu a luat, în cariera sa, decizii nedocumentate sau nelegale.

"Am amânat judecarea cauzei (în dosarul ICA - n.r.) pentru că, potrivit probelor şi legii, trebuia să mă pronunţ pe excepţiile invocate. Excepţiile au necesitat documentare suplimentare şi vedeţi că la dosar există o încheiere a ICCJ care rezolvă o chestiune", a arătat Mustaţă.

Magistratul a mai spus că "toate acuzaţiile sunt glume" şi că "unul din prietenii mei, Boraci, era foarte vesel, glumea".

El a negat toate informaţiile apărute în presă din dosarul său şi a precizat că apartamentul din Colentina despre care se vorbeşte este, de fapt, biroul prietenului său.

"Pe grefiera Curea o cunoşteam, era grefiera de şedinţă, am luat-o pe aceasta o dată sau de două ori la întâlnirile de la biroul prietenului meu...", a arătat Mustaţă.

Întrebat cum vede acest final de carieră, Mustaţă a răspuns că este unul "tragic, groaznic".

"Am o responsabilitate. Poate am să-mi aleg prietenii dacă aş mai avea posibilitatea, să-mi aleg alţii cu mai multă exigenţă", a mai arătat Mustaţă.

Întrebat referitor la veniturile sale, magistratul a precizat că avea "o leafă îndestulătoare", de "9.000 de lei pe lună".

DNA a precizat că în dosarul lui Mustaţă sunt urmăriţi penal şi Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucureşti, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustaţă Stan, Boraciu şi Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

"În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile", arată DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că ocontestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, marţi, reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă.

Potrivit DNA, în acest dosar sunt urmărite penal şase persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare sau folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Judecătorul Stan Mustaţă trebuia să judece, marţi, împreună cu un alt magistrat, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a ICA.

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustaţă a formulat o cerere de abţinere. Judecătorul arăta că, în urma unor materiale de presă "neadevărate", în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abţinere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustaţă a continuat să judece acest dosar.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul ANAF, precum şi pe Octavian Grecu, zis "Butoane", în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale