NESIMŢIRE/Patriarhia: Implicarea politică partizană a Bisericii în campania electorală trebuie dovedită

NESIMŢIRE/Patriarhia: Implicarea politică partizană a Bisericii în campania electorală trebuie dovedită

Implicarea politică partizană a Bisericii în campania electorală trebuie dovedită, afirmă Patriarhia Română într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Poziția Patriarhiei survine ca răspuns la opiniile președintelui Traian Băsescu despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, poziție care ar fi fost exprimată într-o emisiune de televiziune în seara zilei de 1 noiembrie.

Sursa citată precizează că "presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau Centrelor eparhiale din țară pentru verificarea celor semnalate și luarea măsurilor care se impun, altfel, orice acuzație neprobată este nedreaptă și contrară poziției oficiale a Bisericii".

"La fiecare moment electoral din România, Patriarhia Română a reafirmat public neutralitatea politică a BOR, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericilor Ortodoxe", subliniază comunicatul.

În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicității în ziua de 4 august se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește.

"Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod și dezaprobată de credincioși. Patriarhia Română face un apel către reprezentanții clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidențiale din toamnă acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/ 2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației", subliniază Patriarhia.

Sursa citată menționează că, "de altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de președintele României" și amintește că "restabilirea comuniunii bisericești depline dintre Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română a avut loc în urma dialogului frățesc îndelungat dintre delegațiile celor două Biserici Ortodoxe surori, dialog mediat de Patriarhia Ecumenică".

"La reușita acestui dialog a adus o contribuție și domnul președinte Traian Băsescu în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim. Patriarhia Română folosește acest prilej pentru a exprima recunoștința ei și în mod public", se mai arată în comunicatul amintit.

Președintele Traian Băsescu a declarat vinerea trecută la Realitatea TV că BOR s-a implicat în campania pentru prezidențiale în sprijinul PSD.

"Biserica Ortodoxă este evident implicată în campanie. Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară", a spus Băsescu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani și 2 luni închisoare cu executare / Acest jeg a fost unul dintre „zeii US…

4 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…

5 Vremea potăilor / După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns…