NOUL COD PENAL. Peste 2.200 de persoane, ÎN AREST LA DOMICILIU de la 1 februarie

NOUL COD PENAL. Peste 2.200 de persoane, ÎN AREST LA DOMICILIU de la 1 februarie

Peste 2.200 de persoane, sub supraveghere judiciară, de la 1 februarie / FOTO: www.sursazilei.ro

Poliţia Română a luat, în cele două luni de la aplicarea noului Cod de procedură penală, măsuri pentru supravegherea judiciară a 2.265 de persoane. Sunt 126 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, 2.121 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi 18 persoane aflate sub control judiciar pe cauţiune.

Cuantumul total al măsurilor de control judiciar pe cauţiune dispuse este de 1.250.000 euro şi 407.000 lei.
Totodată, de la 1 februarie, pentru 19 persoane, faţă de care s-a luat una dintre măsurile preventive de supraveghere judiciară, a fost dispusă înlocuirea măsurii iniţiale cu măsura arestării preventive (întrucât aceştia au încălcat obligaţiile stabilite de organele judiciare), cu măsura arestării preventive în altă cauză sau cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnate în alte cauze sau în cauza respectivă.
Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care aceştia îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

La data de 14 februarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a dispus măsura controlului judiciar faţă de un bărbat de 49 de ani. La data de 8 martie, acesta a fost reţinut de poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Cluj Napoca, pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de furt calificat. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile.

Judecătoria Ploieşti a dispus, la 13 martie, luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un tânăr de 28 de ani, având ca obligaţie suplimentară să nu depăşească limita teritorială a localităţii Lipăneşti, judeţul Prahova. În seara zilei de 17 martie, acesta a părăsit cu un taxi limita teritorială a localităţii, fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, deplasându-se în oraşul Vălenii de Munte. Poliţiştii din cadrul formaţiunii supravegheri judiciare au sesizat Judecătoria Ploieşti, care, la data de 20 martie, a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile.

Un bărbat de 34 de ani, faţă de care Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, a fost condamnat la executarea unei pedepse de patru ani închisoare, pentru săvârşirea unei alte infracţiuni de spălare de bani în forma continuată.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”