O complice a fostului director adjunct de la Finanțe și Vămi Bihor, reținută de DNA

O complice a fostului director adjunct de la Finanțe și Vămi Bihor, reținută de DNA

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea au reținut-o pe Adina Florentina Dumbravă, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare a banilor, ea fiind acuzată că l-ar fi ajutat pe fostul director adjunct de la Finanțe și Vămi Bihor Dorel Pătcaș să primească mită de la doi oameni de afaceri.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 — 2014, Florentina Dumbravă l-a ajutat, cu intenție, pe Dorel Pătcaș, în calitate de director executiv adjunct în cadrul DGFP Bihor, să pretindă și să primească, de la doi administratori de firmă (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro).

În schimbul acestei sume de bani, Dorel Pătcaș trebuia să facă demersurile necesare pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de oamenii de afaceri, astfel încât aceștia să nu constate eventuale aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile firmelor respective.

În cursul lunii ianuarie 2014, cu ajutorul Florentinei Dumbravă, Dorel Pătcaș a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, cunoscând împrejurarea că acea sumă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție.

Pe 6 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au reținut pe Dorel Pătcaș pentru patru infracțiuni de luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, în decembrie 2009, Dorel Pătcaș, în calitate de director adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor, a primit de la un om de afaceri, administrator de fapt al mai multor firme, o sumă de bani nedeterminată și produse alimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile controlate de acesta.

De asemenea, pe 22 septembrie 2011, el a primit de la un al doilea om de afaceri 6.000 de lei, în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia